Реклама / Ads
1| 7470 |28.03.2023 НОВИНИ

МОН предла промени в учебните програми

.
Министерството на образованието и науката ще предложи промени в учебните програми. Резултатите от анализа, който започна миналата година, предстои да бъдат оповестени. Промените ще бъдат обнародвани за обществено обсъждане.
 

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на кръгла маса на тема  "Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество", организирана от МОН под патронажа на президента Румен Радев. Министър Пенов отчете, че като цяло сериозни възражения срещу учебните програми няма. Дори по редица предмети, в т.ч. история и цивилизации, не се предлагат никакви промени: "Най честите искания по всички предмети са за увеличаване на броя на часовете и/или атаки защо не се учи всичко или не се учи подробно."

 

Изследванията показват, че у нас делът на часовете с изучаване на роден език и литература и на обществени науки сумарно е по висок от други страни в евросъюза, каза още министърът и добави: "За историята основното предизвикателство, по мое мнение, да се прекрати използването на учебното съдържание за политически, а не за образователните цели". В сферата на политическия и обществения дебат не се повдига темата за издигането на образованието в стратегически национален приоритет, във водеща национална цел, от която зависи реализирането на всички останали цели, подчерта президентът Румен Радев. Той акцентира върху учебните програми и учебници по ключовите предмети като български език и литература, история и география, както и върху това да се подложи на обсъждане дали има типизирано съдържание".

 

"Затова и този въпрос ще стои - какво ще правим с нашите учебници и програми по тези, пак казвам, важни дисциплини. Ще бъдат ли те бизнес за някой, средство за прокарване на определено влияние на други или държавата трябва да се ангажира най-отговорно с тези процеси на разработване и отпечатване на тези учебници". Във форума, който продължава и в момента, участват още вицепрезидентът Илияна Йотова, историци и университетски преподаватели, учители, представители на синдикалните и работодателските организации.

 

Модератор на кръглата маса е професор Иван Илчев. Той коментира: "Учебните програми за разлика от отминали десетилетия, няма да са единствения източник на знания за децата, а само един от каналите за информация. И принудата да ги ползват не е начин да вдъхнем любов, а начин да им вдъхнем подозрение".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2943 |27.03.2023 Електрохолд продажби предлага доброволна застраховка на битови електроуреди ”Електрозащита” за 2 лв. на месец . 0| 3068 |27.03.2023 Петър Витанов: Недостигът на шофьори форсира промените в новите транспортни правила в Европа . 2| 3105 |22.03.2023 Предлагат отпадане на хартиени документи, вписани в регистър . 3| 3326 |22.03.2023 Служебното правителство предлага помощ от 50 млн. лв. на ”Български пощи”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads