Реклама / Ads
3| 2153 |03.09.2024 НОВИНИ

Монголия не арестува Путин, въпреки че е членка на Международния наказателен съд

.
Путин в Монголия
Руският президент Владимир Путин пристигна в понеделник в Монголия, която е член на Международния наказателен съд (МНС), издал заповед за ареста му, съобщи Асошиейтед прес (АП) във вторник.
 

Това е първото посещение на Путин в държава членка на МНС, след като преди близо 18 месеца той издаде заповед за ареста му по обвинения във военни престъпления в Украйна.


По време на посещението си Путин ще разговаря с монголския лидер Ухнагин Хурелсух. Очаква се Русия и Монголия да обсъдят нов газопровод, свързващ Русия и Китай.

Същия ден украинското министерство на външните работи разкритикува Монголия, че не е арестувала руския президент.

 

"Монголия позволи на обвиняем престъпник да избегне правосъдието, като по този начин споделя отговорността за военните престъпления", каза говорител на министерството.

По-рано говорител на Путин каза, че Кремъл не се притеснява от посещението.

 

Членовете на международния съд са задължени да задържат заподозрени, ако е издадена заповед за арест, но съдът не разполага с механизъм за прилагане на своите разпоредби.

Монголия, която е рядко населена страна между Русия и Китай, е силно зависима от тях за доставки на гориво, електричество и инвестиции в минната си промишленост.

Международният наказателен съд обвини Путин, че е отговорен за отвличане на деца от Украйна, където боевете продължават вече две години и половина.

 

Въпреки че Путин е изправен пред международна изолация заради инвазията си Украйна, през юни той посети Северна Корея и Виетнам, а през изминалата година два пъти посети и Китай.

През 2023 г. той се присъедини към среща в Йоханесбург чрез видеовръзка, след като южноафриканското правителство лобира срещу това той да се появи на срещата на върха на БРИКС - икономически съюз, който включва, пише още "Свободна Европа".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5302 |03.09.2024 Предлагат да няма такса за теглене на пенсия и заплата . 7| 3177 |03.09.2024 България публично порицана заради хаоса по граничните пунктове . 0| 2412 |03.09.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части от столицата . 9| 2269 |03.09.2024 Почина журналистът Иван Гарелов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads