Реклама / Ads
34| 4555 |03.09.2024 НОВИНИ

Монголия можеше да стане Сингапур: Трябваше само да щракнат чифт белезници

.
Монголци поискаха арест за Путин...
Путин кацна в Улан Батор с правителствен самолет. Посрещна го някаква жена от монголската власт и служителите на руското посолство, строени като за строеви преглед в казармата. Такъв е протоколът – имаше дори гвардейци в поза „За почест“. Ако Монголия изпълняваше задълженията си като член на Международния наказателен съд в Хага, руският президент трябваше да се окаже с белезници още на летището.
 

Това не стана.

 

Защото очевидно Москва е обещала на Улан Батор такива благини, че те са натежали на везните с международните задължения на страната.

Става дума за отказа на Монголия само преди десетина дни да пусне през територията си мега проекта на Путин „Сибирска сила 2“, който да доставя 50 млрд куб. метра газ на Китай. Самият Китай замрази преговорите с Русия заради санкциите срещу Москва и войната срещу Украйна, но се оправда с високите цени, които искал Газпром.

 

Явно Монголия ще преразгледа отказа си да строи руския газопровод. Такъв сигнал излъчва посещението на Путин в страната. Монголците обаче може и да хитруват. Посрещайки руския президент те вероятно очакват Пекин да им направи насрещно предложение, на което те съвсем няма как да откажат. Тогава ще се извинят на руснаците и ще се възползват от китайските милиардни инвестиции в монголската икономика.

 

А можеше да е още по-просто и благоприятно за властта в Улан Батор.

 

Посрещат Путин, слагат му белезниците и го изпращат в Хага.

Монголия щеше да е новина №1 в света за дълго време.

 

След ареста на Путин Кремъл щеше да седне на масата за преговори. Войната щеше да спре, а стотици хиляди руснаци щяха да запазят живота си. В Украйна училища, болници, жилищни блокове, електроцентрали и села щяха да  останат цели. Хиляди щяха да са живи, къщите неизпепелени и ограбени.

 

Русия и руският народ щяха да си поемат дъх  и да погледнат напред, към едно по-добро бъдеще.

 

Светът щеше да се промени осезаемо с една голяма крачка към мира. Защото спре  ли войната срещу Украйна, това ще се отрази и на сраженията в Газа.

 

Монголия щеше да стане обект на внимание от Евросъюза, САЩ и най-вече от страните в региона – Южна Корея, Виетнам, Япония и разбира се Китай. За кратко време – ето ви още един кандидат за модела Сингапур.

 

Можеше, но не пожела. Избра да се съобрази с целите на путиновия режим. Дали става дума за стари зависимости – е без значение. В крайна сметка монголците със сигурност ще съжаляват, защото е известно, че от много време Москва не спазва обещанията си.

 

Милиони щяха да си отдъхнат след 923 денонощия кървава война. Решението бе в щракването на чифт белезници…

 

И все пак монголци излязоха с плакати и трансперанти, призоваващи Путин да бъде арестуван.

 

Михаил Миланов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2146 |03.09.2024 Проучване: Разходите за пътувания, направени от туристите в целия свят, ще достигнат нов рекорд през 2024 г. . 1| 2151 |03.09.2024 МОН отчете ръст на заплатите в университетите и подобрение на матурите . 4| 2510 |03.09.2024 Експерт: 380 000 българи стягат куфарите за септемврийските празници, 35 000 поемат към Гърция . 1| 2150 |03.09.2024 Параолимпиецът Ружди Ружди: Горд съм, че отново чух химна на България в най-силното състезание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads