Реклама / Ads
29| 5973 |22.08.2024 НОВИНИ

След Украйна и Китай препарира Путин: Пекин построи супер военна база срещу Русия, иска си Сибир

.
Въпрос и отговор...
Китайската секретна база в Таджикистан, представляваща плацдарм към Русия е готова. Новината е докладвана от Главното разузнавателно управление (ГРУ) в Кремъл преди дни. В същия доклад военните шпиони на Русия съобщават за увеличаване на китайските войски по границата с Руската федерация. Новината хвърли в паника Путин и приближения му кръг. Досега те се надяваха, че въпросната хипер модерната база, снабдена с последен модел оръжия и техника, са за евентуален удар срещу талибаните в Афганистан. Оказало се, че целта все пак е Русия.
 

Базата се намира в планински район, на 4000  м. над морското равнище. До нея може да се стигне по въздух, по специални проходи и дори тунели. Сложното съоръжение е завършено с бързи темпове, докато Кремъл е зает с войната срещу Украйна. Това става ясно и от третото за една година посещение на китайския президент Си Дзинпин в Таджикистан миналата седмица.

 

Путин е вбесен и от появилите се писания в социалните мрежи на Киргизстан, особено на изданието altervision.org, което публикува текст: „Китай открито заяви правото си да си върне част от Сибир: китайски медии предизвикват голям скандал с Русия по този повод“.

 

Междувременно Пекин започна да разгръща свои военни части до границата с Русия. Вероятно китайците планират да „придобият“ територии при разпада на Руската федерация. Това мнение изразява военният пилот-инструктор полк. от запаса Роман Свитин.

 

Китайците очевидно много спокойно и самоуверено разполагат свои военни части на границата с Русия. Защо? Очевидно те предусещат огромната криза в Москва, която съвсем скоро може да прерасне в разпад. Те няма да нападнат сега и веднага, но ще изчакат подходящия момент. И вероятно първо ще поставят ултиматум на Путин за частите от Сибир, които считат за свои. Разчитат да ги получат без да ползват военна сила. Но ако се наложи, няма да се церемонят. Това е прочитът на руския военен наблюдател Василий Качин.

 

Наскоро друга информация от Китай хвърли властта в Москва в страх и недоумение. Външно министерство докладва, че в Китай са изработени нови географски карти, на които руски градове и райони са отбелязани с китайски имена. Това е възприето като сериозна стъпка към предявяване на претенции към руска територия, считат от външното руско министерство. Така например Владивосток е Хайшенвай, Усурийск – Шуанченцзъ, Хабаровск е Боли, Благовещенск е Хайленнпао и т.н.

 

От Пекин успокоили Кремъл, че това е само с информационна цел, а не с претенции за руски територии. Известно е обаче, че китайците смятат за загранени от Русия техни територии в Сибир в началото и средата на 19 век по силата на съмнителни договори.

 

Многозначителни в последните дни са публикации в китайски медии, които съобщават за военната операция на Украйна и завземането на част от Курска област с нескрита ирония за способностите на руската армия. Появяват се и директни заявления, че без китайските чипове и други компоненти, военната промишленост на Русия е неспособна да произведе нови оръжия и техника за армията. В същото време загубите на руските части, пишат китайски журналисти, са огромни и непоправими. 

 

Друг особено тежък удар за Путин е отказът на Китай да завърши преговорите за мега проекта „Силата на Сибир 2“, който трябваше да е газопровод, свързващ Русия и Китай. Пекин постави условие да получава газа на цени, каквито са на вътрешния руски пазар за клиенти на Газпром. Москва отказа с аргумента, че това лишава руската страна дори от малка печалба. Президентът Си Дзинпин  обаче остава непреклонен. И преговорите бяха прекъснати.

 

На всичкото отгоре се появи и нова спънка: Монголия отказа да предостави територията си за газопровода. Трасето през Монголия е около 2600 километра. Улан Батор иска Русия не само да плати целия строеж, но и допълнителни такси за преноса. Това ядоса Москва, но тя досега не е реагирала.

 

Срамно и позорно е, че български медии преди ден публикуваха възторжени съобщения от Москва, че всичко с гигантския проект е наред и той тръгва едва ли не утре. Нищо подобно! Монголия не е включила в своя национален план газопровода дори напред във времето до 2028 г. Това съобщава официално на 19 август The South China Morning Post.

По този начин Си Дзинпин дава знак на Путин, че строеж няма да има в следващите години.

 

Настъпва дълга пауза, доколкото Москва не е в състояние да продължи преговорите по сделката с Пекин. Това отлага проекта за по-добри времена. Това коментира на свой ред Мунхнара Байарлхавги, бивш член на роководството на Съвета по безопасност на Монголия.

 

Ли Лифан, водещ експерт по Русия и Централна Азия в Шанхайската академия за социални науки коментира: Монголия се надява на големи инвестиции от Китай и Русия. Само че Русия няма пари, а Китай не бърза да строи газопровода по свои причини“.

 

Българските слуги на Путин да приберат руските знамена и да се замислят над последните ходове на Пекин. И да осъзнаят колко нелепи са „анализите“ им, че Путин действал като Кутузов, който извършил отстъпление от 425 км от Браунау до Алмоуц, за да спаси войските си. После постигнал победа при Дюренщайн. Било е 1805 г. в Австрия, сега сме август 2024 г. и украински дронове удариха Москва,  а половината Курска област вече е украинска…

 

За последните три месеца руската армия в Украйна е дала около 130 000 убити, а стотици се предават в плен. И правилно, да загиват заради амбициите на някакъв психопат? Това ако е победно настъпление...

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2133 |22.08.2024 MО обяви конкурс за попълването на 290 вакантни длъжности в редиците на сухопътни войски . 0| 2137 |22.08.2024 На фона на международните санкции: Новият ирански външен министър планира разведряване в отношенията със Запада . 0| 2139 |22.08.2024 ЦСКА-София недоволни от преместването на дербито с Левски на "Георги Аспарухов" без фенове, ще обжалват . 9| 4925 |22.08.2024 Илия Налбантов за ФрогНюз: Очаква ни нова желязна завеса. Тя няма да е ефективна без Украйна в НАТО и ЕС (част 1)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads