Реклама / Ads
0| 3200 |05.04.2022 НОВИНИ

Мониторинг на ГДБОП следи за фалшиви новини за войната в Украйна

.
Мониторинг на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” следи за разпространението на фалшиви новини, свързани с войната в Украйна. Това е една от мерките, предприети от Министерството на вътрешните работи, в борбата с дезинформацията, посочи вътрешният министър Бойко Рашков.
 

"С цел ефективно противодействие на киберпрестъпността, в това число нелегално съдържание в Интернет, в ГДБОП е създадена строга организация за ежедневен онлайн мониторинг за разпространение на фалшиви новини, целящи дезинформация и всяване на смут, страх и паника сред гражданското общество, публикации в социалните мрежи, съдържащи призиви и подбуди за нарушаване на обществения ред и подстрекаване към деструктивни и протестни действия, целящи дестабилизация в по-широк план и други", казва Рашков.

 

Отговорът на вътрешния министър идва по повод запитване от страна на депутата Димитър Ташев от “Продължаваме промяната”. 

 

Според шефа на МВР от началото на войната на 24 февруари се наблюдава активизиране а дезинформацията със засилена пропаганда в социалните мрежи и тиражиране на фалшиви новини.

 

“Служители на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП извършват специален ежедневен мониторинг и предоставят справки", отговаря министърът.

 

Сред справките са такива относно разпространение на материали с пропагандно съдържание, групи и страници в социалните мрежи, новинарски сайтове и форуми, функционирането на официалните сайтове на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

 

"Към настоящия момент ГДБОП не разполага с информация за служители на МВР, които използват социалните мрежи като публична трибуна, чрез която да разпространяват политически пристрастия към и против определени партии, политически позиции и фалшиви новини по различни теми, включително и такива свързани със сигурността на страната", отговаря министър Рашков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3043 |01.04.2022 Руското посолство: Следим внимателно дискусията за възможни доставки на оръжие за Украйна . 0| 2932 |31.03.2022 След акция на ГДБОП: Задържаха мъж, изнудвал деца с цел сексуална експлоатация . 0| 14025 |22.03.2022 Сигнал на БОЕЦ до ГДБОП: Жената до Иван Гешев е била осъдена за имотна измама . 0| 5796 |22.03.2022 По следите на лукса, парите и имотите на богатите руски олигарси, близки до Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads