Реклама / Ads
2| 3135 |04.02.2023 НОВИНИ

Moody's потвърди кредитния рейтинг на България

.
Източник: БГНЕС
Moody’s потвърди дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута Baa1 със стабилна перспектива, съобщават от Министерство на финансите. Според Moody’s България все още може да изпълни целта си за приемане на еврото от 2024 г., но в основния сценарий за страната е заложено, че този процес вероятно ще бъде отложен поне до 2025 година.
 

Потвърждаването на рейтинга Baa1 на България балансира следните ключови фактори:

Очакванията на Moody’s, че енергийна криза в Европа няма да отслаби съществено икономическата и фискалната позиция на страната. Подкрепата за кредитния профил на България, произтичаща от перспективата за приемане на еврото, въпреки риска от забавяне на приемането след 2024г.

 

Рисковете за ефективността и напредъка на правителството по ключови приоритети, произтичащи от продължителния вътрешнополитически застой в страната.

Стабилната перспектива отразява очакванията на Moody’s за относително слаба флуктуация на основните икономически и фискални показатели на страната през следващите 12 до 18 месеца. Тя също така отразява баланса на рисковете между потенциалните отрицателни ефекти върху кредитния профил, произтичащи от политическата ситуация в страната, и потенциалните положителни ефекти от евентуалното приемане на еврото, коментират от Министерство на финансите.

Анализаторите от Moody’s оценяват, че въпреки нарастващите производствени и потребителски цени, наличните данни за България към ноември 2022г. показват, че индустриалното производство и частното потребление в страната са относително устойчиви на тези шокове.

 

Moody's очакват реалният растеж на БВП да възлезе на 2.7 % през 2022г., след което да се забави до 1.4 % през 2023г. и посочват, че тези оценки са сред най-стабилните темпове на растеж в сравнение с останалите европейски страни през тази година.

Отбелязана е също способността на правителството да предостави подкрепа на предприятията, без да отслаби фискалната си позиция, като важен фактор, който обяснява защо Moody’s не очаква енергийната криза да има значителни и трайни икономически последствия върху българската икономика.

 

От рейтинговата агенция смятат, че инфлацията ще се понижи до 6 % в края на 2023г., спрямо 14.3 % в края на 2022 година. В съответствие с необходимостта от изпълнение на Маастрихтските критерии, очакванията на агенцията са, че бюджетният дефицит ще остане стабилен около 3% от БВП през 2023 и 2024 г., а държавният дълг леко ще се увеличи до 23.8 % и 24.7 % от БВП, съответно в края на 2023г. и 2024г., запазвайки общата фискална позиция на страната като цяло непроменена.

 

Липсата на стабилна управляваща коалиция, през по-голямата част в периода от м. април 2021г. до настоящия момент, е довела до повишаване на рисковете, свързани с провеждането на ключови за страната политики и би могла също да усложни възможността на правителството за реакция при наличието на непредвидени събития.

Анализаторите отбелязват, че служебното правителство се е оказало ефективно в укрепването на алтернативните маршрути за доставка на газ през Гърция и Турция, както и алтернативни доставки на природен газ, най-вече от Азербайджан.

 

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при наличието на подобрение в перспективите за растежа в дългосрочен план, произтичащи от подобрения в инфраструктурата и институционалната среда, както и присъединяването на страната към еврозоната. Moody’s отбелязват, че биха понижили рейтинга при трайно влошаване на силната бюджетна позиция на страната, перспективите пред дългосрочния икономически растеж, както и при неуспех в завършването на процеса по присъединяването към еврозоната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 22992 |16.01.2023 Бойко Рашков потвърди информацията на ФрогНюз за Младен Маринов . 1| 3041 |22.12.2022 ЕК потвърди отпускането на 22 млрд. евро за Унгария . 4| 3048 |15.12.2022 ПП потвърди - предлагат Николай Денков за премиер . 0| 3033 |07.12.2022 Окончателно. ВАС потвърди безплатни инвитро процедури и при навършени 43 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads