Реклама / Ads
29| 6615 |16.06.2011 НОВИНИ

Ив. Московски: Парламентарното лоби да се обяснява на близките на загиналите

.
Ив. Московски
В НС не искат да приемат ограничения за движение на автобусите. Освобождава се цялото ръководство на Автомобилна администрация към МТ, съобщи министърът, който поставя пощенски кутии за събиране на сигнали от граждани на всяка автогара и предлага необжалваемост на актовете.
 

Още е рано да се каже каква е причината за инцидента, ще отнеме време, докато станат експертизите, обяви по БТВ министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски, който изказа съболезнования на близките на жертвите.

Преди няколко месеца беше направен неуспешен опит да се прокара в парламента ограничение до 10 години на автобусите за случайни превози и на деца, каза министърът. Нямам пречки пред себе си да вървя в тази посока, другата седмица събирам експерти за да направим поредно предложение, добави той. Необходим е комплекс от мерки - задължителни колани за пътниците в автобусите и въвеждането на ABS - системи. Проблемът не е в годините на автобуса, а в контрола, уточни министърът.

Европейската практика не слага ограничение в годините
, но нито пътищата ни са като в Европа, нито начинът ни на поведение на пътя, заяви Московски.

На всички автогари ще се разпоредя да се поставят пощенски кутии за събиране на сигнали от граждани, да се събират и моментално да се реагира
, зарече се министърът.

От следващата седмица ДАИ започва масови проверки в цялата страна за техническото състояние на автобусите от обществения транспорт. Много се съмнявам, че пунктът в Карнобат за технически прегледи, пуснал на пътя автобуса-гробница, ще заработи отново, каза министър Московски. Пунктът е затворен, а и имам съмнения, че последният преглед на автобуса е бил фиктивен, допусна той.

Ще се въведе видеонаблюдение и в пунктовете, ще има снимков материал; системата е в процес на разработване, но всички лицензирани пунктове ще трябва да я въведат, до края на годината трябва да заработи.

Оказа се, че снощи е тръгнал автобус по същата линия, защото лицензът не бил физически приключен; по тази причина от ДАИ са екскортирали снощния автобус.

Ще предложим в НС да се въведе необжалваемост на актовете
, добави министърът. Трябва драстична промяна в законодателството и превенция, настоя той. Не намирам за нормално шофьорите да са и монтьори на пътя, но автобусите трябва да са абсолютно изправни, каза министърът.

Нека лобито в парламента да обясни на близките на загиналите хора техните аргументи. Темата лобизъм трябва да изчезне, не съществува такава, става въпрос за живота на хората, заключи министърът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4919 |20.05.2011 Съдът глоби Стефан Софиянски с 200 лв . 1| 6262 |20.05.2011 Московски: Цветков трябваше да се бори за по-добри позиции в ЕС . 16| 5598 |11.05.2011 Лобита на мобилните оператири се скараха в парламента . 2| 5751 |23.04.2011 Агенция по приходите ще събира 20 млн. лв. от шофьорски глоби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads