Реклама / Ads
6| 5069 |14.01.2021 НОВИНИ

МОСВ, кълве ли?

.
Източник: Facebook, ”За Земята”
Придошлите води на река Искър довлякоха цял „остров“ от клони и вплетени в тях отпадъци до ВЕЦ по реката. Подобно нещо се случи и в Бургаско. Това е, меко казано, екологична катастрофа, която повдига много важни въпроси за цялото състояние на държавата.
 

Кой ще поеме отговорността за замърсяването?
Защо се е стигнало до него?
Защо институциите не си вършат работата?
Защо управлението на отпадъците в цялата страна е пълен провал?
Защо се искат милиони за инсинератори, а не за разделно събиране?
Защо биоразнообразието в реките ни умира, а в същото време продължават да се строят ВЕЦ?
Защо има пластмасови бутилки в дерета и речни корита из цялата страна и трябва ли да чакаме дъжда и наводненията „да ги изчистят“?
Кой спира налагането на депозит върху пластмасовите бутилки? (Депозитът в този случай е възстановена парична сума в замяна на върната празна бутилка в магазин, подобно на системата при стъклените бутилки за бира.)
Кога ще видим реално рециклирани строителни материали и повторната им употреба, вместо сегашната гледка на плаващи в реката топлоизолации?


Настояваме Министерство на околната среда и водите да се погрижи за опазването на природата чиста и да поеме отговорност за конкретните случаи. Довлечените отпадъци от водите вероятно са се трупали по поречието много дълго време.


През изминалата година внесохме в МОСВ петиция с предложения за допълнително намаляване на пластмасовото замърсяване, подписана от над 19 000 души, но засега конкретен отговор нямаме.


МОСВ, кога ще има адекватна система за събиране на отпадъци и контрол по спазването ѝ?


Снимки: Деннис Тодоров/Грийнпийс

 

Facebook, "За Земята"




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6912 |09.07.2020 Охранителите от ареста на Красимир Живков от МОСВ, участват в обиска в Президентсвото . 9| 6301 |28.05.2020 Прокуратурата: 6 души, сред които и зам.-министър на МОСВ, са задържани за 24 часа . 72| 9584 |09.08.2014 Борисов: Когато кълве, наистина кълве

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads