Реклама / Ads
0| 2512 |22.08.2023 НОВИНИ

МТСП: Близо 55 000 деца и семействата им са подкрепени с услуги за ранно детско развитие

.
Близо 55 000 деца и семействата им са подкрепени с услуги за ранно детско развитие по ОПРЧР 2014 – 2020 Източник: БГНЕС
Общо 54 971 деца са получили или продължават да получават комплексна подкрепа по мярката „Услуги за ранно детско развитие“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) 2014 – 2020.
 

С операцията е създадена мрежа за интегрирани услуги за ранно детско развитие, които са насочени към деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, включително деца с увреждания, и техните семейства, както и бъдещи родители.

 

През последните седем години в 65 български общини функционират Центрове за ранно детско развитие, чиито услуги се предоставят с финансиране по ОПРЧР 2014 – 2020.

 

Дейностите включват ранна интервенция на уврежданията, пряка работа с децата с увреждания и техните семейства, включително в домовете им. Оказана е подкрепа за дейността на Семейните центрове за деца от 0 до 3-годишна възраст.

 

С мярката „Услуги за ранно детско развитие“ е подобрен достъпът до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, а в някои случаи е предотвратено и изоставянето им.

 

С децата и родителите се работи индивидуално и групово с цел посещаване на детска градина. За децата с увреждания е осигурена индивидуална педагогическа подкрепа, а за децата от уязвимите групи - допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност.

 

Подкрепата за формиране на родителски умения сред уязвимите групи едновременно с подобрената готовност на децата за учене повишава включването и задържането им в образователната система. Това спомага за ограничаване на бедността между поколенията, тъй като именно липсата на образование, което е пречка за професионалната реализация в бъдеще, е един от основните фактори за нея. 

 

„Инвестициите в ранното детство са инвестиции в човешкия капитал на едно общество и основна предпоставка за устойчивото му развитие.

 

Затова грижата за децата от най-ранна възраст, с акцент върху подкрепата за техните семейства и осигуряване на интегрирани услуги в координация с другите ангажирани министерства и институции, е приоритет в Управленската програма на правителството и в дейността на Министерството на труда и социалната политика“, гарантира министър Иванка Шалапатова по време на среща с представители на академичния и гражданския сектор.

 

На нея бяха обсъдени възможностите за осигуряването, чрез интегриран подход, на достъп до универсални и по-специализирани услуги за развитието на децата, с които да бъдат подкрепени и семействата в усилията им да създадат по-благоприятна среда за израстването им у дома. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2590 |22.08.2023 Украински дронове са били свалени близо до Москва и над Брянск . 56| 3237 |20.08.2023 Първата мисия на Русия в космоса от близо 50 г. се провали . 1| 2891 |17.08.2023 320 000 уязвими семейства с деца ще получат по 148,35 лв. . 0| 2666 |16.08.2023 Служителите на КЗП са извършили близо 3500 проверки от началото на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads