Реклама / Ads
1| 2427 |17.08.2023 НОВИНИ

320 000 уязвими семейства с деца ще получат по 148,35 лв.

.
Източник: БГНЕС
Финансова подкрепа в размер на 148,35 лв. за 320 хил. социално уязвими семейства с деца е предвидена по програма ”Развитие на човешките ресурси” (ПРЧР). От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че вече е подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по ПРЧР.

Предвижда се средствата да бъдат разпределени съгласно Закона за семейните помощи за деца. С парите ще се компенсират част от разходите на тези семейства за електроенергия и топлоенергия, причинени от високото ниво на инфлация за тези услуги, вследствие на войната в Украйна.

 

Размерът на бюджета по процедурата е 47,472 млн. лева. Средствата са осигурени по линия на механизма REACT-EU. Помощта ще бъде реализирана в периода септември – ноември тази година, отбелязват от АСП.

 

"Предвид по-високата граница за достъп до семейни помощи за деца, една не малка част от бенефициентите ѝ не попадат в обхвата на програмата за целева енергийна защита. При съобразяване с уязвимостта на тези семейства и високата степен на зависимост на децата от нормални условия за живот, особено в зимните месеци, оказването на подкрепа по операцията ще има благоприятен ефект върху общото благосъстояние на семействата", коментират от ведомството.

 

В края на май правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, с които се увеличи финансовата помощ за превенция на изоставянето на деца и за реинтеграцията им в семейна среда, считано от 1 юни, откогато размерът на финансовата подкрепа, както и критериите за достъп до нея, ще са обвързани с линията на бедност - 504 лв. за 2023 г. Общият размер на еднократната помощ за превенция на изоставянето и на еднократната помощ за реинтеграция на детето в семейна среда, както и за отглеждане при близки и роднини, и в приемни семейства, ще бъде до двукратния размер на линията на бедност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2336 |16.08.2023 Прокуратурата повдигна обвинение и задържа за 72 ч. автокрадеца с прякор Руснака . 0| 2286 |16.08.2023 Юлиана Колева: Има апатия в институциите по отношение на продаването на деца . 7| 14002 |14.08.2023 МОН пусна „Дигиталната ученическа раница” - уебсайт, в който децата ще открият своите учебници, оценки и програма . 21| 2515 |13.08.2023 Нови данни: Поне 500 украински деца са убити досега след нахлуването на Русия в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads