Реклама / Ads
0| 3930 |14.11.2022 НОВИНИ

Музикалният театър се разтресе от напрежение заради избора на нов шеф

.
Източник: Facebook
Напрежение сред трупата на Музикалния театър. Причината - изборът на нов директор. Министерството на културата официално оповести днес, че Еделина Кънева застава начело на оперетата, а досегашната директорка Марияна Арсенова не е класирана.
 

Артистите настояват министърът на културата да отмени конкурса за директор и да обяви нов.

 

В подписка, подкрепена от две трети от колектива на Музикалния театър, работещите в националния културен институт настояват министърът на културата да отмени резултатите от конкурса за директор на Държавния музикален и балетен център – София (административна шапка на Музикалния театър и Балет „Арабеск“), провел се на 3 ноември тази година, в който настоящият директор Марияна Арсенова е класирана на трето място.


.

В аргументите си в нейна подкрепа близо 200 човека или две трети от служителите, изтъкват постигнатите резултати през последните седем години по време на управлението на директора на Държавния музикален и балетен център - София Марияна Арсенова. Подписалите се служители посочват положителните финансови резултати и пълните салони на театъра.

 

От отрицателен финансов резултат в размер на 551 000 лева за театъра и опасност от закриване на културния институт през 2015 година при предишния директор - по време на управлението на Марияна Арсенова само за 2019 година театърът е постигнал положителен годишен преходен остатък в размер над 3 милиона лева.

 

Така от почти фалирал театърът е бил изведен до челната тройка на най-успешните национални културни институти. По време на управлението на Марияна Арсенова заплатите на служителите са увеличени 114 процента, а с последното увеличение то е вече 170 процента.

 

Новият съвременен прочит на класическите оперетни заглавия като „Графиня Марица“, „Прилепът“ и „Принцесата на цирка“ и поставянето на големи световни мюзикъли, сред които „Фантомът на операта“, „Цигулар на покрива“, „Булевардът на залеза” са напълнили салоните на Музикалния театър и са привлекли нова и млада публика. Издигнат е престижът на театъра и на международната сцена чрез организирането и провеждането, вече две поредни години, на международния Софийски фестивал на музикалния театър.

 

Многобройните награди и отличия от Министерство на културата, Столична община, Съюза на българските музикални и танцови дейци, получени по време на седемгодишното управление на Марияна Арсенова, затвърждават престижа и мястото на Музикалния театър сред водещите културни институти в страната, посочват служителите на Музикалния театър.

 

Те изтъкват и други доводи в подкрепа на искането си за незабавна отмяна на конкурса, а именно - след публикуването на записа от него в интернет, бяха открити нередности от юридическа гледна точка, както при подготовката, така и при провеждането на конкурса. Те са направени достояние и по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии, на което присъства и ресорния министър.

 

Сред тях са: липсата на регламент за провеждане на събеседването, което е довело до неравнопоставеност между кандидатите, груби нарушения са установени и при качване на конкурса на запис в интернет, както и по отношение на състава на комисията и други.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4490 |13.11.2022 Драмата с Народния театър се задълбочава: Велислава Кръстева нарече Морфов ”насилник” . 6| 3424 |13.11.2022 Министър Минеков: Войната в Народния театър води до тежък разпад. Назначил съм проверка . 0| 4928 |10.11.2022 Захари Карабашлиев напуска Народния театър . 4| 5711 |09.11.2022 Кръстева и пиарите й поздравиха Морфов за ЧРД. Шефът на Народния театър остави екипа без промяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads