Реклама / Ads
0| 5007 |06.08.2007 НОВИНИ

МВФ с нов шеф до дни

.
Днес в Брюксел се провежда официална среща на финансовите министри на страните от ЕС, която трябва да реши съдбата на бъдещия шеф на Международния валутен фонд (МВФ).
 

Финансовите министри на страните-членки обсъждат кандидатурата на французина Доминик Строс-Кан.
Досегашният ръководител на водещата финансова институция, испанецът Родриго Рато, в края на изминалия месец неочаквано обяви своето преждевременно отдегляне.
Дипломат, пожелал анонимност, споделя желанието на Полша да представи свой кандидат - бившия премиер на страната Марек Белка, което обаче не е осъществено заради забявянето на полската страна в представянето на кандидатурата. Същият източник твърди, че в конкурентната кампания ЕС е готов да обсъди  възможността за "отвяряне на вратите" и пред кандидат извън спикъка с членове от Европа, съобщава хърватската HRT.
При сформирането на МВФ и Световната банка непосредствено след края на Втората световна война, Съединените щати и Европа неформално си присвояват по една от двете водещи  финансови институции. Оттогава ръководната позиция в МВФ винаги е принадлежала на европеец, а шефското място в най-влиятелната банка в света - на американец.
Френският президент Никола Саркози е възлова фигура при кандидатурата на Строс-Кан - бившият френски финансов министър, добил популярност като един от най-реформаторски настроените социалистически министри в Европа. В 61-годишната история на МВФ, французи три пъти са заставали на престижния финансов пиедестал, а в момента Франция има трима свои представители на шефските позиции - в Световната търговска организация (Паскал Лами), Европейската централна банка (Жан-Клод Трише) и Европейската банка за възстановяване и развитие (Лемиер).
Новият британски министър на финансите Алистър Дарлинг смята, че досегашният лидер на фонда Рато трябва да бъде наследен от най-добрия възможен кандидат и затова призовава за ревизия на начина, по който се избира ръководителят на международната финансова институция.

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5677 |06.08.2007 Уточняват алкохол или медикаменти е пил Максим Стависки . 0| 5098 |06.08.2007 Търси се кмет: трябва да е човек, който вдъхва и създава сигурност . 3| 5355 |05.08.2007 Синът на Снежана Димитрова поиска 100 000 евро от държавата . 2| 5354 |05.08.2007 Бойко Борисов: Ген. Ваньо Танов ще спечели изборите в Русе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads