Реклама / Ads
5| 3760 |10.11.2020 НОВИНИ

МВФ отправи критики наред с одобрението на харчовете на правителството

.
Източник: БГНЕС
Неравенството в доходите все още е много сериозен проблем в България. Според Международният валутен фонд предприетите по-високи харчове в социалната сфера за догодина биха били от полза, но е необходима цялостна реформа в социалната сфера. Също така трябва да се инвестират повече средства в сектора за образованието.

Таци оценка стана ясна в края на редовната мисия на Международният валутен фонд в България, който  одобри по-големите правителствени харчове в отговор на кризата, настъпила заради пандемията от Covid-19. Новината обяви ръководителят ѝ Джейу Лий. По думите му увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор е мярка, която ще е от помощ за овладяване на кризата, но в средносрочен план трябва да е обвързана с мерки за фискална консолидация, съобщава БНР.

 

"Увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор не като временна мярка е решение в средносрочен план, която трябва да има и своето фискално измерение, ако бяхме в нормални обстоятелства. Само че настоящата ситуация не е нормална, заради което може да се намери аргумент, че подобна мярка може да почака година или две. В средносрочен план, когато пандемията е зад гърба ни и когато икономическото възстановяване е силно, ще бъде необходима фискална консолидация, за да се постигне дефицит, който се очаква да бъде 1,8 на сто през 2023 година. В средносрочен план това ниво трябва да бъде сведено до нулево".

 

Трябва ли да помислим за промяна на данъчния режим е един от въпросите, на които Лий не даде еднозначен отговор.

"Това вече е пример за действие, което има ефект върху приходната и разходната част. Когато говорим за засилване на приходната част, трябва да обърнем внимание както на подобряването на събирането на данъците, така и на данъчния режим. По отношение на разходите, винаги има място за подобряване на ефективността им".

 

Експертите предупреждават, че нивото на необслужваните кредити ще отбележи ръст, а у нас то и преди кризата бе по-високо от средното за Европа.

 

МВФ посочва, че към текущия момент прогнозира българската икономика да се свие повече в сравнение с прогнозата, представена в доклада за Перспективите пред световната икономика (World Economic Outlook), публикуван през октомври 2020 г.

 

"Очакваме безработицата да се увеличи, но, благодарение на сериозната подкрепа с мерки, не много рязко. Фискалният дефицит очакваме да бъде по-нисък от планирания, отчасти в резултат на стабилното изпълнение на приходната част, а салдото по текущата сметка би следвало да остане на излишък", отбелязва още мисията на МВФ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 20| 5391 |09.11.2020 Републиканци за България ще разкрият наредности в една от крепостите на ДПС – община Гурково . 8| 3648 |09.11.2020 Ден 124! Протестиращи ще наредят легла пред Министерски съвет на обяд . 17| 4576 |31.10.2020 МЗ с проверка заради починал от COVID-19: Защо млад мъж чакал линейка часове наред? . 4| 3991 |28.10.2020 Въпреки критиките одобриха законопроекта за държавния бюджет на България за 2021 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ