Реклама / Ads
1| 5125 |17.02.2015 НОВИНИ

МВнР: Българи не се сражават за „Ислямска държава”

.
Даниел Митов
Нямаме данни до момента за българи, които да се бият на страната на „Ислямска държава”, но това не означава че не трябва да приемем законодателство, каза на пресконференция днес министърът на външните работи Даниел Митов.
 

„Трябва да го отчитаме като опасност. Самата криминализация не е панацея и не е мярка сама по себе си. Трябва да се работи идеологията на „Ислямска държава" да бъде делегитимирана”, коментира той, цитиран от БТВ.

 

Митов заяви, че България подкрепя действията за противодействие на тероризма. „Идеологията на ИД няма нищо общо с исляма. Трябва да можем активно да обясняваме проблема и да не се създават условия за радикализация сред определени страни в обществото. Това е част от мерките - засилената координация между службите”, заяви той.

 

Министърът представи днес основните акценти от дейността на Министерството на външните работи от началото на мандата му и приоритетите на правителството за външната политика.

 

Той отбеляза, че усилията са били насочени към потвърждаване на стратегическия избор на България и поетите международни ангажименти и най-вече към утвърждаването на страната като конструктивен и надежден партньор на ЕС и НАТО в контекста на силно променената ситуация по сигурността в региона.

 

В резултат на активна външна политика са били осъществени три знакови визити в България в рамките на един месец, които са свидетелство за нарастващото значение на страната ни и своеобразна оценка за водения от правителството ни външнополитически курс - на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на новоизбрания генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд, посочи министър Митов.

 

За България е важно да изгради и газовите връзки със съседните държави – Румъния и Гърция, за да може газовият поток да бъде осигурен и да се транзитира през българска територия.

 

Митов постави въпроса за изграждането на газовия хъб. „Словакия има своята идея как да осигури газ, който да минава през България и да минава за други държави с посока Север-Юг. Трябва да сме наясно с намеренията по изграждането на тръба до Варна. Това е много важно, за да сме наясно, дали може да бъдат реализирани идеите ни”, посочи още външният министър.

 

Той обяви, че ще настояват за диверсификация не само на източниците, но и на трасетата и подчерта, че ЕС трябва да е наясно, че ще защитаваме ролята си на транзитна държава.

 

Чисто юридически „Южен поток" не е спрян. Вече предстоят разговори затова как ще се развива ситуацията, особено в усложнената обстановка в Украйна, заяви Даниел Митов. По думите му опциите са много и намеренията да се построи газов възел във Варна са съобразени с политическите реалности.

 

Българо-руските отношения в културните връзки трябва да бъдат запазвани и развивани, посочи той. „Знаете, че обстановката е усложнена. Надяваме се, ако примирието договорено в Минск по отношение на Западна Украйна се спазва, това да доведе до разведряване в отношенията”, допълни министърът.

 

„България, като член на ЕС, защитава определени стандарти в международните отношения. Не можем да си позволим да стоим на страна от факта, че бе анексирана незаконна територия на съседна държава - Крим, не можем да стоим настрана от факта, че умишлено Украйна е дестабилизирана", обясни Митов.

 

България и притеснена от липсата на диалог между управляващи и опозиция в Македония, заяви външният министър.

 

„Македония е замела важно място в нашия външнополитически фокус и естествено сме притеснени от последните събития в Република Македония, особено от затруднения, да не казвам скъсан диалог, между управляващи и опозиция. В една демократична държава опозицията има своята легитимна роля, която тя трябва да поддържа, а управляващите не бива да пречат на ролята, която има опозицията”, той.

 

Митов увери, че ще продължи своите официални контакти с македонската страна. По отношение на договора за добросъседство с Република Македония е уговорена дата, на която двата екипа от министерствата на външните работи на България и Република Македония, ще се срещнат, за да продължат разговорите по него, стана ясно от думите му. Срещата ще се състои до края на седмицата и ще бъде в Скопие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 17481 |17.02.2015 Гамизов: Истината е забранена в България! . 10| 5298 |17.02.2015 Смърт за трима българи в Италия в "летящо" БМВ Х6 . 30| 7804 |16.02.2015 В Папуа получават по-високи заплати от България . 0| 4780 |16.02.2015 Антон Киссе одобри комисията на БСП за българите в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads