Реклама / Ads
2| 3028 |23.03.2023 НОВИНИ

МВнР: Безпринципно и тенденциозно е решението за заличаването на българския клуб в Битоля

.
Без реални аргументи е бил закрит българския културен клуб “Иван Михайлов” в Битоля. Решението е безпринципно и тенденциозно и едностранно поставяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и идеологически контекст. Това, че убежденията на българите в РСМ не са съвместими с историческата доктрина там, не означава, че те не са съвместими с правния ред и демократичните принципи.
 

Това се посочва в остра позиция на Министерството на външните работи заради решението на Скопие да заличи българския културен клуб “Иван Михайлов” в Битоля от централния регистър на РСМ. Скопие мотивира решението си с приетите наскоро изменения в Закона за организациите, сдруженията и политическите партии в страната, според който се забранява създаване на организации, носещи имена на личности, които са противоречиви, създават напрежение между гражданите на страната, подтикват към омраза на база националност, вяра, или пък подтикват към фашизъм и нацизъм.

 

Опасенията бяха именно, че по този начин се таргетират българските културни клубове в РСМ. 

 

МВнР посочва в позицията си, че страната ни е силно обезпокоена от действията на Скопие. България ще се обърне към Европейския съюз, за да защити правата на сънародниците ни. 

 

“Оценките за Иван Михайлов не почиват на обемния корпус от исторически свидетелства и са насочени към запазване на монопола на една преднамерена и ревизионистка интерпретация на общата ни история, особено ще се касае до твърденията за антисемитски убеждения на Иван Михайлов", заяви заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев.

 

ФрогНюз припомня, че българският културен клуб в Битоля беше подпален през юни миналата година - няколко месеца, след като беше открит от тогавашния премиер Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова. При откриването му имаше и протести в РСМ, където бившият лидер на ВМРО Иван Михайлов често се свързва с антихуманна идеология. Виновен за деянието се оказа певецът Ламбе Алабаковски, който бе осъден на шест месеца условна присъда.

 

Коджабашев напомни, че България все още очаква информация и ефективно правосъдие срещу извършителите на множеството посегателства срещу български сдружения, а бавното правораздаване контрастира силно на бързината, с която беше взето решението за заличаването на клуба в Битоля, предават от Българското национално радио. 

 

"Бавното правораздаване контрастира силно със скоростта, с която бяха заличени български сдружения. Най-накрая получихме информация от Скопие за палежа от миналата година на центъра в Битоля. Вместо извършителят да бъде преследван с цялата строгост на закона с цел превенция на подобни посегателства в бъдеще, прокуратурата е сключила сделка с обвиняемия, за да получи възможно най-малко наказание. Това ще насърчи и други подобни посегателства. За посегателството срещу българския културен център в Скопие - учудващо е, че без да е установен извършителят, прокуратурата е категорична в мотива му - кражба. Това е първо посегателство срещу институция на чужда държава в Скопие, а местните власти, вместо да откриват извършителите, губят енергия и време, за да покажат, че такъв проблем не съществува", посочи Коджабашев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3165 |12.03.2023 МВнР: Няма данни за пострадали българи във верижната катастрофа в Унгария . 4| 3118 |15.02.2023 МВнР: Отдаваме почит на Украйна. Защитаваме правото ѝ да реши собственото си бъдеще! . 0| 3085 |07.02.2023 МВнР: Още един българин е в неизвестност след труса в Турция . 0| 2966 |06.02.2023 МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads