Реклама / Ads

0| 2591 |21.04.2022 НОВИНИ

МВнР: Партии, общественици и учени насърчават говора на омразата в РСМ срещу България

.
Източник: БГНЕС
Изразяваме учудване от острата позиция на представители на властите в Република Северна Македония и антибългарската кампания, водена в медии в съседната ни страна през последните няколко дни във връзка с откриването на клуб на дружество „Културен център Иван Михайлов“ в град Битоля на 16 април 2022 г.

За пореден път ставаме свидетели на говор на омразата срещу България, който се насърчава от парламентарно представени политически партии, общественици и представители на академичната общност. Особена тревожност буди фактът, че се правят опити за необосновано приравняване на България и българския народ с фашизма.

 

Разпространяването на тенденциозно погрешни исторически интерпретации е именно една от причините, поради които имаме Договор за добросъседство и създадохме

Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е необходимостта тя да постигне реален напредък по чувствителните теми от общата ни история.

 

Припомняме, че „Културен център Иван Михайлов“ е регистриран съгласно изискванията на местното законодателство и функционира от 2019г., без до настоящия момент наименованието му да е било обект на видима негативна реакция на властите и обществеността в съседната ни страна. Тези факти водят до убеждението, че кампанията, разразила се през последните няколко дни всъщност не е свързана с името, а е насочена срещу дейността на организацията, активно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права.

 

Подчертаваме, че българската държава ще продължи да полага всички необходими усилия, в съответствие с международното право, за подкрепа и защита на българите в Северна Македония.

 

Очакваме от отговорните фактори в съседната ни държава конструктивен принос в продължаващия процес на възстановяване на доверието и за изграждането на благоприятна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който иска да развива приятелски отношения с България.

 

През последните месеци българската държава положи значителни усилия за насърчаване на позитивен климат в двустранните отношения, вкл. чрез инициирането на формати за засилено развитие на секторното сътрудничество. В открит дух, България целенасочено ще продължи да работи за изграждане на истински добросъседски отношения, но разчита за това и на своите партньори в Северна Македония, пише МВнР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2511 |13.04.2022 Антон Марков, МВнР: Изведените моряци до 1-2 дни ще са в България . 0| 2494 |12.04.2022 МВнР: Работи се за евакуация на моряците от „Царевна”. Не се променя позицията за РСМ . 0| 5613 |06.04.2022 Общественици настояват отново да се разследва фалита и разграбването на КТБ . 0| 2840 |18.03.2022 МВнР: В РСМ се правят опити за умишлена злоупотреба с трагичните събития в Украйна
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ