Реклама / Ads

0| 2834 |23.03.2022 НОВИНИ

МВР открило престъпления в цената на тока. Дава данните на прокуратурата

.
Резултатите от проверката на МВР за цената на тока отиват в прокуратурата. ГДНП смята, че има данни за престъпления при определянето цената на електроенергията.

Проверката започна през септември миналата година след сигнал за необосновано високата цена на тока, предлагана на платформата за търговия на енергийната борса у нас в сегмента “Ден напред”. Обект на проверката бе периодът между месеците юни и август 2021 година, когато цената е варирала в широк диапазон и в някои часове е достигала до 400 лв. за MWh, съобщават от МВР. 

 

Събрана е информация от КЕВР, Електроенергийният системен оператор, ТЕЦ “Марица Изток - 2” и Българската независима енергийна борса. Бе създадена и работна група между експерти от ГДНП и КЕВР, която извърши проверка и направи анализ на предоставените документи.

 

Според данните до момента е изяснено, че съществува реална възможност БЕХ ЕАД, което е предприятие с преобладаващо държавно участие и господстващо положение на пазара на едро на електроенергия, чрез определено дъщерно дружество, да намалява или преустановява предоставянето на ликвидност за пазара “Ден напред".  

 

Установено е също така, че за периода от 15.07.2021 г. -  3.08.2021 г. са работили само две генериращи мощности на ТЕЦ “Марица изток- 2", а  след 4.08.2021 г. постепенно са включени и останалите генериращи мощности, при което двойно се е увеличила произведената и включена в електроенергийната система електроенергия и цената бележи рязък спад в края на периода – от 300 на 180 лв., при включени 5 генериращи блока на ТЕЦ “Марица изток-2". 

 

Анализът на тази информация води до заключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени. Може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от ТЕЦ “Марица изток-2" са осъществили състава на престъпление по смисъла на чл. 219 от НК и от това са последвали значителни щети за предприятието, които в конкретния случаи се изразяват в нереализирана печалба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2445 |22.03.2022 Пентагонът ще събира доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна . 0| 2837 |17.03.2022 Г-7: Извършителите на военни престъпления в Украйна ще бъдат подведени под отговорност . 0| 3584 |17.03.2022 Борис Джонсън: Украйна плаща цената за провала на Запада да разбере заплахата „Путин“ . 0| 4278 |16.03.2022 След срещата с Кьовеши: Всички престъпления с европари след 2017 г. подлежат на разследване
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ