Реклама / Ads
8| 7610 |23.11.2011 НОВИНИ

МВР призна, че Агджа и Чакала са пребивавали свободно в България

.
Али Агджа
Терористът Карлос Чакала, обвиненият за атентата срещу папа Йоан Павел II – Али Агджа, и членове на екстремистките организации "Сивите вълци", "Хамас" "Червените бригади", "Мюсюлмански братя", и дори на Ал Кайда са влизали в България преди 1990 година.
 


Това обяви  днес зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, позовавайки се на  международна информационна база данни. Информацията бе оповестена по време на конференция „Международният тероризъм в документите на комунистическите тайни служби“, организирана от Комисията по досиетата.

 

„Системата за обединен отчет на данни“ е създадена въз основа на споразумение на бившите социалистически страни през 1977 г. и в нея са въведени сведения за около 200 хиляди души. Тя реално започва да работи обаче 4 години по-късно. Идеята е била чрез нея държавите да съхраняват и обменят данни и така да могат да противодействат на чуждите специални служби. Така в системата се е съхранявала информация за хора, за които има сведения, че са свързани със служби на страни извън споразумението. Сред тях са били терористи, контрабандисти на оръжие и наркотици, както и хора, свързани с така наречената идеологическа диверсия.

 

От старта си през 1981 г. до началото на 1990 г., т.е. за около 9 години, в информационния масив се е съхранявала информация за над 35 000 оперативно интересни чужди граждани, за които със сигурност се смята, че са били свързани с чужди спецслужби или международни екстремистки, ислямски и радикални организации, сред които и Илич Рамирез Санчес, известен като Карлос Чакала. Венецуелският терорист, който е в затвора с доживотна присъда, неотдавна отново бе изправен пред съда и призна за стотина нападения с около 2000 жертви.

 

Българското МВР прекратява участието си в споразумението през 1991 г. Масивът е замразен и до момента почти не е ползван, уточни Вучков. Той обясни, че за ефективно противодействие на международния тероризъм, данните трябва да бъдат изследвани. Фондът, който вече е предаден на Комисията по досиетата, ще даде възможност за него да има по-широк достъп от изследователи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5617 |22.11.2011 Велчев призна, че губят битката с корупцията . 9| 5340 |25.08.2011 Вл. Янева призна, че била длъжна да си направи самоотвод . 2| 5554 |23.01.2010 Агджа не е измислил българската следа . 2| 5024 |13.01.2010 Агджа ще говори за българската връзка в стрелбата по папата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads