Реклама / Ads
48| 5463 |22.11.2011 НОВИНИ

Велчев призна, че губят битката с корупцията

.
Борис Велчев
По делата с противодействието на корупцията няма напредък, остават в рамките на стандартно ниво. За сметка на това има съществен напредък по разследванията, свързани с организираната престъпност, еврофондовете, фалшивите пари, наркотиците и прането на пари.

 

Това обяви главният прокурор Борис Велчев на семинар в Цигов чарк по повод Европейския доклад от юли за оправдателните присъди, съобщи Би Ти Ви.

 

Хората, които генерират престъпност и имат по няколко дела, са в регистър и са на вниманието на ръководителите на прокуратурите в цялата страна.

 

Исканията за СРС-та са намалели, каза главният прокурор. Пилотно в две апелативни прокуратури се води регистър на използваните на специални разузнавателни средства, съобщи още той.

 

Изпълнението на препоръките от докладите на ЕК не е кампанийна задача, съобщи от своя страна председателят на ВКС Лазар Груев. Дължим на обществото по-ясна и по-точно информация. В периода 2010-2011 година 550 души са предадени на съд, осъдени са 250, посочи Груев. Искаме безпристрастен и обективен мониторинг, допълни той.

 

Усилията ни ще бъдат насочени за непрекъснато повишаване квалификацията на съдиите, включително със специфични обучения, от една страна, и от друга - развитие на тълкувателната дейност на ВКС и уеднаквяване на съдебната практика. Целта е една - предвидимо правосъдие, посочи председателят на ВКС.

 

Оправдателните присъди са белег на всяко демократично общество, те са белег на правораздаването. Мен не смущава препоръката на ЕК, председателят на ВКС да прави анализ на влезлите в сила оправдателни присъди, каза още Груев. И сега в прокуратурата има механизъм за анализ на оправдателните присъди, посочи Борис Велчев.

 

Оправдателната присъда не е успех и причините за това трябва да бъдат анализирани. Може да се окаже обаче, че тя не е по вина на прокурора, ако се появят нови свидетели, такива с променени показания. В този случай това е част от демократичната система в страната, която трябва да бъде приета, посочи главният прокурор.


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4607 |16.11.2011 Велчев иска главата на хасковския окръжен прокурор . 5| 5045 |20.10.2011 Б. Велчев: Любомир Павлов и Огнян Донев се проверяват . 9| 5419 |13.10.2011 Велчев: СРС-тата са възможност да разследваме купуването на гласове . 0| 5026 |02.10.2011 Един актьор в битката за София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads