Реклама / Ads
0| 3754 |15.03.2024 НОВИНИ

МВР ще охранява всички центрове за мигранти. Въпросът скара ПП-ДБ и ГЕРБ

.
Центърът за мигранти в столичния квартал "Овча купел" Източник: Google Maps
МВР да охранява задължително всички центрове за настаняване на чужденци, реши парламентът на първо четене с приетите промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Рая Назарян, Анна Александрова, Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Ертен Анисова. "За" бяха 158 народни представители, трима от ПП-ДБ бяха против и 57 депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България" се въздържаха.
 

Предложението цели да осигури засилена и задължителна охрана на всички центрове за настаняване на чужденци с оглед предотвратяване на бъдещи инциденти, е записано в мотивите.





С тях МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет. В момента на законово ниво е предвидено вътрешното министерство въз основа на сключен договор със заинтересовани лица да може да осъществява охрана от полицейски органи вкл. със сигнално-охранителна и друга техника. както и да сключва договори с ДАБ за охрана, но предвид зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, възниква необходимост тази възможност да се вмени като задължение на МВР, смятат вносителите, предаде БТА.

 

При дискусията, продължила близо 4 часа, от „Продължаваме промяната -Демократична България“(ПП-ДБ)  попитаха откъде ще дойдат парите за неустойки при предсрочно прекратяване на договори с частни фирми, които в момента охраняват центровете. Групата щяла да се въздържи при първото четене и да внесе предложения между двете гласувания. ПП-ДБ са недоволни, че партньорите им в управлението не са съгласували проекта с тях предварително.

 

От ГЕРБ-СДС отговориха, че в българското общество има притеснение и за националната сигурност пари не трябва да се пестят. Ако има грешки през годините, не трябва да се жалят пари, заявиха те и посочиха, че ако един законопроект е добър, би трябвало да се подкрепи, независимо кой го внася.

 

Целта да бъдат добре охранявани центровете е правилна, отбеляза Божидар Божанов от ПП-ДБ. Но, попита той, има ли риск да плащаме неустойки при предсрочното прекратяване на договорите с фирмите, които в момента ги охраняват, колко ще струва, средствата по фонд „Убежище, миграция и интеграция“ може ли да финансира директно МВР за тази охрана. Според него между двете четения трябва да се прецизират текстовете, така че да има минимален ефект върху бюджета. Затова и от парламентарната група щели да са въздържат при гласуването сега. Трябвало да се изясни и в какъв времеви хоризонт МВР може да осигури тази услуга качествено. Нужно е и вътрешно преструктуриране в министерството, отбеляза Божанов. 





Според ГЕРБ Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е в невъзможност да  овладее ситуацията, мизерните условия в центровете са видни. Идеята е да насърчим институциите да си свършат работата, посочи Георгиев. 

 

Според Настимир Ананиев (ПП-ДБ) трябва да се осигури чувството за сигурност извън центровете, а не в тях. "Искате да натоварите МВР с допълнителни ангажименти, вместо да се занимавате именно с тази сигурност", посочи той. По думите му би трябвало където има такива центрове, да има засилено полицейско присъствие в самите населени места, а не МВР да стои на входа и изхода и да гледа кой влиза и излиза.

 

Бившият вицепремиер в кабинета "Петков" Калина Константинова припомни, че вътрешният министър преди ден е заявил в НС, че няма безпрецедентен натиск на мигранти по границите и тенденцията е трайна.  т.е "няма форсмажор да водим този дебат, да изискваме допълнителни средства и бройки от министерството".  В МВР има 4000 трайно незаети бройки, но нека да дадем на МВР още бройки и бюджет, коментира тя предложенията в проекта.

 

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов също подчерта, че няма извънредни обстоятелства. "Преекспонирането на две хулигански прояви в София и опаковането им с това, че има проблем с бежанци, не отразява истинската ситуация", посочи той.





"Не разбирам защо по такъв начин трябваше да се внасят тези законопроекти, защо с нас не бяха обсъдени, нали сме в едно управление. Въпросът е и бюджетен и който твърди, че не става дума за допълнителни средства, не е вярно. Би могло МВР, която е най-голямата администрация, да намери допълнителни резерви, вместо да търсим сега начин да увеличаваме щатната численост", смята Атанасов.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4722 |15.03.2024 Аламанов: Май сме парламентарна република, а не прокурорска, ама кой гледа тези досадни детайли . 0| 3404 |15.03.2024 Ракетна атака в Украйна, серия мощни взривове разтърсиха Одеса . 2| 2342 |15.03.2024 Цветелина Пенкова с ключова конференция в Брюксел за ролята на България в развитието на европейската енергетика и индустрия . 3| 4280 |15.03.2024 Извънреден конгрес на БФС. Боби Михайлов е аут, но кой ще е новият президент? /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads