Вторник, 21 Ноември 2017, 02:38
Frognews
9| 4382 |13.12.2009

МВР синдикати анатемосаха зам.-министъра си

.
Павлин Димитров Източник: Вяра Йовева
Обида и унижение у синдикалните служители са предизвикали думите на зам.-министър Павлин Димитров във вчерашното издание на Нова телевизия "Станция нова", където той ги нарече безделници, а синдикалната им дейност - запълване на свободното време.

В декларация с днешна дата служителите на МВР обявяват пълното си несъгласие с думите на Павлин Димитров, който според тях е опитал да изкара безделници, които си запълват времето със синдикална дейност около 7 000 души, работещи в Синдикална федерация на служителите в МВР(СФСМВР). Синдикатите обвиняват зам.-министъра в дълбоко неразбиране на същността на тяхната дейност в полицията очевидно непознаване на съвременните изисквания за успешен мениджмънт в системите за сигурност, недопустими в една страна-членка на ЕС в 21 век.

„Крайно време е да бъде сложен край на манипулациите на общественото мнение относно размера на заплащането в МВР – България все още е единствената държава в ЕС, която не е подала в ЕВРОСТАТ информация за броя на служителите в МВР и размера на тяхното заплащане, които няма логика да се третират като класифицирана информация. Обществото трябва да знае на колко се оценява сигурността на гражданите и какви са възнагражденията на държавните служители, а не да бъде заливано с почти двойно завишени данни за средна заплата от порядъка на 900 лева в системата на МВР, с които предизвикват допълнително негативно отношение към служителите от страна на обществото по време на финансова криза.”, се казва още в декларацията.

„Във връзка с горното искаме да подчертаем, че схващанията на зам. министър Димитров относно обосноваността на исканията на протестиращите служители на МВР видимо „еволюираха” в рамките на една година, като припомняме, че на 14.12.2008 г. г-н Димитров, тогава в качеството си на Главен секретар на МВР, се присъедини към протеста с мотива, че изцяло застава зад справедливите искания на служителите за промяна в системата.” Според синдикатите обаче Димитров твърдял, че „пушенето е опасно за служителите в МВР, като припомнят, че исканията им не са се променили за разлика от позицията на заместник-министъра на МВР.

Синдикалните представители са на мнение, че „дейността” на Павлин Димитров като председател на Съвета за социално партньорство в МВР е довела до блокиране на структурата и непрекъснато отлагане на проблемите във времето Това именно е била и причината за разпадането на ССП поради напускането на СФСМВР и останалите три синдиката в системата на МВР.

В декларацията се заявява още: „Зам.-министър Димитров си позволи безпрецедентно грубо вмешателство в работата на СФСМВР, опитвайки се по административен път да наложи на организацията ни вече отстранени от висшите й управителни органи представители в ССП и отказвайки да приеме излъчените от тях представители на СФСМВР в съвета.

В национален ефир зам.-министър Димитров си позволи да нарече колегите, определени от Федеративния съвет да представляват СФСМВР, „най-различни СУБЕКТИ”, с което още веднъж подчерта неуважението си съм решенията на колективните органи на СФСМВР.”

Поради опита си да принизи явно неразбираемата за него материя на синдикализма в системите за сигурност, поради публичното уронване на престижа на служителите в МВР и поради изброените по-горе други драстични нарушения, както на елементарната етика в отношенията между държавата и неправителствения сектор, така и на самия Етичен кодекс на служителите в МВР, СФСМВР сваля доверието си от г-н Павлин Димитров.

СФСМВР няма да приеме, считано от 12.12.2009 г., по никакъв начин и под никаква форма разговори с МВР, в които политическото ръководство е представлявано от зам.- министър Димитров. СФСМВР няма да възобнови участието си в ССП, докато ССП работи по настоящия си правилник и се ръководи от зам. министър Павлин Димитров.
За изразените публично позиции на зам. министър Димитров, които искрено се надяваме, че не изразяват схващанията на политическото и професионално ръководство на МВР по отношение на служителите и на синдикалната дейност в МВР, ще уведомим надлежно CESP, EuroCOP и всички полицейски синдикати в рамките на ЕС.”, завършват синдиците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. САЩ обяви Северна Корея за спонсор на тероризма 0| 2160 |20.11.2017 . Амстердам поема агенцията, за която София се бореше 0| 2177 |20.11.2017 . Без валежи утре 0| 2182 |20.11.2017 . Мирослав Иванов: Службите трябва да се задействат по схемата Булгартабак 3| 2519 |20.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах