Реклама / Ads
27| 3833 |27.01.2021 НОВИНИ

Началникът на НОЩ: 10 дни след поставяне на втората доза ваксина има защита

.
10 дни след второто обождане с ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BIoNTech има защита - над 77% антитела и много добър клетъчен имунитет. Това стана ясно от думите на началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че се е включил в доброволно проучване за резултатите от имунизацията у нас, което все още е на начален етап.
 

"Грипните ваксини също не дават 100% гаранция, че няма да се зарази човек. Но дават гаранция, че няма да се прекара тежко инфекцията", обясни Мутафчийски пред bTV.

Той заяви, че доставките на ваксини през първото тримесечие от годината са плахи, но се очаква да има засилване през останалата част на годината. До края на 2021 г. у нас трябва да има 12 милиона ваксини.

 

Мутафчийски коментира и притеснителната статия на брюкселското издание "Политико", което направи прогноза, че ако имунизационния процес тече със същата скорост, ЕС няма да успее да изпълни целта си от 70% имунизирани срещу COVID-19 граждани, а България ще постигне тези стойности през 2040 г.

 

"Ако такова изследване се правеше, когато дойдоха само 2000 дози, щяха да ни причислят и към 3000-та година. Не става дума за по-нататъшния процес. Очаква се сериозно постъпление на ваксини и говорим само за сигурните одобрени", обясни още началникът на НОЩ.

 

По отношение на проблемите с ваксините на AstraZeneca ген. Мутафчийски посочи:

"От ваксината са поръчани общо 400 милиона за целия Европейски съюз. Ние сме на квотен принцип и делът ни е 1.55. Толкова е популацията на българското население спрямо това на ЕС".

 

"Не трябва да се отварят заведенията преди 1 март. Фитнесите са едно много опасно нещо и моето мнение непроменено. Има много места, които могат да бъдат опасни. Нито един медик не сте чули да говори за отхлабване на мерките и това е много съществено в този спор. Политиците са за това - да намерят баланс", категоричен беше ген. Мутафчийски по отношение на кризата в икономиката.

 

Изказването му идва на фона на протест, който трябва да започне до няколко часа под прозорците на Министерския съвет. Представители на затворените заради мерките сектори ще излязат на площада в знак на недоволство от забраните на властите да работят. Протестът идва и след заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, според която секторът ще може да отвори в началото на месец март. Голяма част от бранша обаче иска това да се случи още в началото на следващия месец.

Мутафчийски е категоричен, че у нас се задава трета вълна.

 

"Няма как да ни подмине. Намираме се в прекрасна кондиция - една от четирите държави в ЕС сме, които попадат в оранжевата зона. Не знам защо толкова много искаме да излезем от нея", посочи шефът на НОЩ.

 

Мутафчийски посоич, че не се знае кога точно новият по-заразен щам на COVID-19 ще доминира в предаването на инфекцията. Заради него в момента във Великобритания има два пъти по-голяма заетост на леглата, отколкото при първата вълна на инфекцията на Острова.

 

"Англичаните промениха дефиницията на "близък контакт". Вече се смята, че 1.5 метра са недостатъчни и не е протектино разстояние. Въвежда се нов термин "комулирано време" и не може да се остава повече от 15 минути в затворено помещение", обясни още ген. Мутафчийски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3463 |26.01.2021 Владимир Владимиров: САЩ ще следят и помагат за евроатлантическата интеграция на Македония . 16| 9127 |26.01.2021 След Борисов и Гешев, Дончев и Джамбазки се оказаха с ”кухи” последователи в мрежата . 39| 3706 |25.01.2021 Павел Вълнев: Властта дължи спешно обяснение за последното място по ваксинации в Европа . 54| 11236 |25.01.2021 Борисов - с над 70% фалшиви последователи в социалните мрежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads