Реклама / Ads

 

2| 2264 |15.09.2021 НОВИНИ

Над 706 000 ученици прекрачват прага на 2357 училища. На добър час!

.
Източник: БГНЕС
2357 училища в страната отварят врати днес, за да посрещнат над 706 хиляди ученици, сред които и 59 хиляди първокласници. Първият учебен ден навсякъде започва присъствено при спазване на противоепидемичните мерки. В масовия случай тържества на открито ще има за учениците в 1-и, 5-и, 8-и клас, на места и за дванайсетокласните, а останалите випуски ще отбележат 15 септември с час на класа в класните стаи.

За да бъдат избегнати струпвания на ученици, първият учебен ден ще започне по различно време за отделните випуски. В училищните дворове ще има обособени зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището.

 

Достъпът на външни лица до учебните заведения ще бъде ограничен. Полицейското присъствие около тях - засилено.

 

В първия учебен ден напълно обезпечени с учители са седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.

 

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град , Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители. Ще се търсят варианти в образователната система да бъдат включени  пенсионирани учители,  педагози, които в момента не работят като такива, както и студенти от педагогически специалности.

 

В първия учебен ден близо 760 училища посрещат учениците си в основно или частично ремонтирани сгради. В други 170 заведения ремонтите ще продължат, без да се пречи на учебния процес.

 

Съгласно подхода на просветното министерство за обучение в условията на пандемия, през тази учебна година решенията ще се взимат на национално, областно и училищно ниво, като целта е максимум присъствено обучение при минимален риск за учениците и учителите.

 

Когато има висок процент заразени деца - до 10%, или твърде много заразени учители, ще се преминава към дистанционно обучение.

 

Последната дума за организацията на учебния процес в условия на пандемия ще е на Министерството на здравеопазването.

 

В началото на новата учебна година - през месеците  септември и октомври, ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение в електронна среда.

 

По данни на Регионалните управления на образованието учениците от 22 училища ще бъдат временно преместени в други сгради заради продължителни ремонтни дейности. Най-много са тези случаи в областите София, Стара Загора , Пловдив. Част от ремонтите ще приключат още през октомври, а други ще продължат и през 2022 година.

 

До средата на месец май 14 класа от 9 Френска езикова гимназия  в София ще учат в една от сградите на Националната спортна академия на ул. „Гургулят“- заради  продължаващо изграждане на нов корпус с физкултурен салон и основен ремонт на старата сграда.

 

До края на учебната година в други училища ще се обучават учениците на Технологичното училище „Електронни системи“ в София, възпитаниците на 4 учебни заведения в Стара Загора, както и учениците на  Професионалната гимназия по селско стопанство в Две Могили.

 

На добър час, мили ученици!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2294 |14.09.2021 Повече от 700 000 ученици влизат в клас на 15 септември . 1| 2706 |14.09.2021 Топ 6 на любимите неща на учениците, които трябва да уважаваме . 4| 2430 |09.09.2021 Николай Денков: При 10 процента заразени ученици, ще се преминава към онлайн обучение . 1| 2296 |08.09.2021 Без маски в час за учениците до четвърти клас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ