Реклама / Ads
3| 3807 |18.02.2023 НОВИНИ

Надежда Йорданова подсказа на Гешев да води задочен процес срещу Божков

.
Надежда Йорданова
Бившият министър на правосъдието от кабинета ”Петков” Надежда Йорданова смята, че прокуратурата не е достатъчно настоятелна в опитите си да разпита избягалия в Дубай бивш хазартен бос Васил Божков и смята, че делото може да се доведе до съд и задочно, без присъствието на обвиняемия.
 

Пред "Дарик" радио Йорданова даде пример с процеса срещу атентаторите на бургаското летище, взривили автобус с израелски туристи, които не бяха намерени, но получиха задочни присъди. Напомни, че едва след нейни многократни препоръки прокуратурата е поискала от Обединените арабски емирства да осигурят разпита му по линия на правното сътрудничество.


"Големият проблем в казуса с Божков и изтеклите стотици милиони от данък хазарт е, че не се разследват всички аспекти от тази афера. Те [прокуратурата] са се концентрирали само в Божков, но нима той е единственият виновен, нима Комисията за финансов надзор няма принос, нима ресорният министър на финансите няма отговорност за тази ситуация, която е продължавала години наред. Неосъществяването на адекватен контрол също може да е престъпление", каза Йорданова в коментар на случая с изгубените от бюджета 600 млн. лв., недоплатени от фирми на Божков, избрали по-благоприятен режим на облагане. Самият Божков твърди, че е давал милиони левове в брой на финансовия министър от ГЕРБ Владислав Горанов "такса спокойствие".. Миналата седмица САЩ поставиха Горанов под санкции по закона "Магнитски" заради това, че е "използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси".


Държавното обвинение и по-точно главният прокурор разчита не на късата памет на обществото, а на коалицията на подкрепящите статуквото, на тези, които имат интерес корупцията да не се разследва и всичко да се замита под килима, каза Йорданова в отговор на въпрос за това, че според прокуратурата тя си е свършила работата по разследването на казуса. "Това, което подпомага спокойствието на Гешев, е омертата на политическите сили, които нямат интерес всеки корупционен скандал, свързан с обществени средства, да бъде разплетен", добави тя.


Според Йорданова, която е политик от "Демократична България", със санкциите си срещу български граждани САЩ и Великобритания поставят санитарен кордон, така че мръсни пари от корупция да не могат да влизат в техните финансови системи. Така обаче под още по-голям риск попадат български компании и това е част от проблема. "Коя чужда компания би искала да работи с местна, при положение че всеки момент част от тези компании могат да бъдат засегнати от списъка "Магнитски", попита риторично Йорданова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5076 |17.02.2023 Надежда Нейнски: На кого Радев иска „да се упражни натиск“ - на Русия или Украйна? . 6| 3343 |12.02.2023 Йорданова: Прокуратурата да спре да се държи като нечул, невидял и неразбрал . 1| 3439 |07.02.2023 Надежда Нейнски: Предстоят много тежки месеци за Турция . 8| 4335 |05.02.2023 Надежда Нейнски: Кабинетът ”Петков” бе поколенчески бунт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads