Реклама / Ads
27| 11334 |17.05.2020 НОВИНИ

Счупеното доверие

.
Вицепремиерът Томислав Дончев вярва на своя колега Владислав Горанов, а не на Васил Божков. Горанов, според него, не бил разпъвал „политически“ чадър над хазартния бизнес. За по-сигурно Дончев допълва, че говорил с премиера Бойко Борисов, който му казал, че Горанов не бил вършил нищо незаконно. Е, това си е сериозна гаранция за истина, нали?
 

Някъде по същото време главният прокурор Иван Гешев заяви, че Божков говорел разни работи за Горанов, защото е обвиняем. Самият Гешев не бил чел есемесите, които пусна Божков във Фейсбук, но прокурори му казали, че не бива да им се обръща внимание. Гешев каза също, че по същият начин от пет години говори и банкерът Цветан Василев. Последва генерален извод, че двамата имат огромен финансов ресурс и Гешев бил наясно срещу какви хора се изправя. В този момент пред очите ни се проектира батална сцена, в която баш юнакът е в епичен сблъсък с титанични сили на злото.

 

Думите на Гешев обаче не се връзват с други негови твърдения, че прокуратурата е блокирала сметките на въпросните бизнесмени, както и техните фирми – у нас и в чужбина. Откъде тогава разполагат с „огромен ресурс“? Освен това нали цялата държавна машина се стовари върху тях? И в същото време стои зад Гешев. Василев и Божков са наричани презрително бегълци - в Белград и Абу Даби. Гешев има подкрепата и на цялата пеевска пропагандна и медийна машина. Наложи ли се, вадят и ултраси да го защитават на улицата. Управляващите плюс немалка част от опозицията също са зад него. Да не говорим за ВСС! И за "паяка в сянка", който дърпа нишките, както образно се изрази преди десетина дни Божков - той изцяло е зад главния прокурор. За своя рожба го има, както се казва. Срещу такива сили едва ли някой има шанс, пък били те Божков или Василев. 

Явно Гешев разчита на внушението, за да бъде припознат като народен закрилник. Каквато роля изпълнява премиера трети мандат. Същото си мисли вероятно и Пеевски, прибягвайки към дарението като ПР.

 

Гражданите са призовавани да вярват на държавата и прокуратурата. Няма лошо – така е в правовите страни. Но ние правова държава ли сме? Пред очите ни е Горанов с многобройните му изяви и твърдения, които често се разминават с действителността.

 

Според социологическите данни доверието в правителството през цялата 2019 година е било под 30%. До първите дни на май 2020 е спаднало с още 5 на сто. И трябва да вярваме на Горанов и Дончев? Да не би Дончев да е създал електронното правителство, за което отговаря от години и за което са налети над милиард? Да не би той и колегата му Горанов да са направили нещо България да се оттласне от последното място по всички показатели за стандарта на живот в ЕС?

 

Премиерът и той се включи, като заяви, че когато Горанов се срещал с Божков последния не бил обвиняем. Да, де, но Гешев изповядва точно обратното за други хора. Заради какви привилегии Горанов прави изключение?

 

Няма изследвания на общественото мнение за отношението на гражданите към Васил Божков. В последно време обаче неговите изявления се радват на голяма подкрепа в социалните мрежи. И това е така, защото хората искат промяна и са готови да подкрепят дори противоречиви личности, щом целите им по някакъв начин съвпадат. Това изнервя ужасно властта и т.нар. политически елит. Те, които довчера са давали всичко, за да бъдат до Божков, днес се нахвърлят срещу него, защото посочва кирливите ризи на задкулисието. А българската политика е плод на задкулисието, каквото и да ви говорят.

Общественото недоверие в съдебната система и в частност към прокуратурата не е случайно. То не вижда правов ред в страната? От години в България се прави бизнес по модела #Кой, което е срастване на мафиотски структури с държавни в интерес на определени лица и кръгове. Обществените поръчки, наливането на пари на данъкоплатците за частни стадиони и отбори, подпомагането на търговски банки с пари от държавата, превръщането на държавната ББР в банка на група олигарси, задкулисните договорки между партии и бизнес, доминиращата роля на ДПС и Пеевски във всичко - това ражда недоверието. Това че властта отрича не прави положението по-розово.

Ако имаш бизнес в България, си длъжен да се съобразяваш с този модел. Ако не – идват бухалките-институции и ставаш обвиняем, плащаш или прехвърляш бизнеса си на посочено лице. С една дума: размазват те.

 

Горанов е символ на надменността в управлението, на откъсването от действителността и представянето на съмнителни факти за истина. И досега не е поел отговорност за източените данни над 5 млн души от НАП. Нито за онези 850 млн, които се губят в митниците от китайското карго. Нито за разграбването активите на КТБ от определени лица под „зоркия“ поглед на неговите синдици. Не е обелил дума за отписаните от  НАП 10 млрд вземания. Сега твърди, че няма понятие какво се е случвало 5 години в Комисията по хазарта, която му е пряко подчинена. И че с Божков били в строго служебни отношения.

 

Финансовият министър е стълб във всеки кабинет. Когато той е изгубил общественото доверие, защото името му се свързва с неподходящи хора и действия, това се отразява пагубно на цялото правителство Отказът на премиера да поиска оставката му удължава агонията – не я лекува. Още повече, че той е наясно с неискреността и предателствата дори в най-близкия му кръг.

 

Затова общественото мнение е склонно да приеме твърденията на Божков и Василев, а не на официалната власт. Божков и Василев, макар и с различна личностна и бизнес характеристика, са имали възможност да опознаят системата отвътре. Опитали са нейните плодове и отрова и знаят за какво става дума.

 

Когато властта се отнася с гражданите като към тулупи, негодници и диванна армия, не може да очаква любов и вярност. Освен това за богатствата на Божков вече знаем много, но не знаем нищо за богатствата на властта.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4848 |15.05.2020 Румен Равед: Доверието в институциите е най-важният ресурс за справяне с кризата . 51| 6798 |03.05.2020 Версията на Европа: Китай и Русия се опитват да подкопаят доверието в ЕС? . 34| 21193 |27.04.2020 Европейската разузнавателна колегия отхвърли България заради недоверие към нея . 7| 5537 |08.04.2020 Радан Кънев: Влизаме в кризата с прекършено доверие към финансовото министерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads