Реклама / Ads
14| 6207 |29.08.2023 НОВИНИ

Прокуратурата пита Божков плащал ли е такса спокойствие на Борисов и Горанов. Защо ексфинансовият министър се поти?

.
Плащал ли е Васил Божков “такса спокойствие” на бившия премиер Бойко Борисов и финансовият министър в кабинета му Владислав Горанов ще се опита да разбере днес прокуратурата, предават от “Дневник”. Обвинението ще разпитва бившия хазартен бос, години след като той публично призна, че над него е бил разпънат политически чадър.
 

След като замина за Дубай, бившият хазартен бос многократно е разкривал, че е бил изнудван от Борисов и Горанов и е плащал 20% от печалбата си в пачки от по 500 евро. Тогава избухна и скандалът със снимките от спалнята на лидера на ГЕРБ, където в нощно шкафче се виждаха именно едри банкноти от по 500 евро, както и златни кюлчета. Пари са прибирани и от пиарката на Борисов Севдалина Арнаудова. 

 

Миналата година тримата бяха арестувани от полицията по специална процедура - при условия на неотложност, когато на власт бе правителството на Кирил Петков и вътрешен министър бе Бойко Рашков. Задържането им бе определено като незаконно от няколко инстанции. Производството тогава бе именно за изнудването на Божков, чийто хазартен бизнес е оперирал благодарение на разпънатия над него политически чадър. Божков така и не беше разпитан, въпреки че многократно е изразявал готовност за това. 

 

От прокуратурата изпратиха искане до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Божков, но без отговор.

 

През март 2022 г. Божков потвърди, че е дал сведения пред полицията по разследването, по което бяха арестувани Борисов, Горанов и Арнаудова, като посочи, че е дал пред полицията имената и на други хора - Кирил Домусчиев, бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов и на бившия вицепремиер Валери Симеонов. Божков потвърди и че Европейската прокуратура също го е разпитвала, като е задавала въпроси писмено, на които той също писмено е отговарял.

 

Според запознати с темата за такса "спокойствие" слабото звено в схемата е Владислав Горанов. Той вече знаел, че ако нещата загрубеят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще стовари вината върху него, защото самият Божков е казвал, че парите са минавали през тогавашния финансов министър - Горанов. Къде са отивали след това не е ясно, а и няма как да се докаже.

Неслучайно, смятат наблюдатели, Горанов попадна и под санкциите на американския закон "Магнитски". Предстоят супер интересни разкрития по линия на Горанов и Комисията по хазарта, чийто принципал е бил той и в която  са членували много интересни хора, които са си затваряли очите, когато са се случвали нещата около хазарта.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3984 |28.08.2023 Официално: Обжалваха постоянния арест на Васил Божков . 26| 12126 |28.08.2023 Под червената тога: Най-честният и неподкупен прокурор обвинява Божков? Наистина? . 6| 4446 |28.08.2023 Татяна Дончева: Вкараха Пригожин в кюпа с Божков за удобство на прокуратурата . 7| 4259 |28.08.2023 Огнян Стефанов: Няма следи в руски сайтове и регистри Божков и Пригожин да са имали общ бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads