Реклама / Ads
0| 3058 |12.05.2022 НОВИНИ

Надежда Йорданова е в Страсбург, срещна се с почетния председател на Венецианската комисия

.
Надежда Йорданова
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се срещна с почетния председател на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) Джани Букикио и със секретаря на комисията Симона Граната – Менгини.
 

Те обсъдиха сътрудничеството между Венецианската комисия и България в контекста на 30-та годишнина от членството на страната ни в организацията.


Йорданова подчерта колко важен инструмент са становищата на Венецианската комисия за намирането на работещи решения по отношение на съдебната реформа.
Акцент беше поставен на бъдещото сътрудничество при изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост и предстоящите реформи, свързани с върховенството на правото.


Представителите на Венецианската комисия уточниха, ме че ще подкрепят усилията на МП чрез становище по законопроекта в тази връзка възможно най-скоро, след като той бъде изготвен.


Министър Йорданова се срещна още с председателя на Четвърта секция на Европейския съд по правата на човека и национален съдия Йонко Грозев и със заместник-юридическия секретар на Съда г-н Абел Кампос.


Изтъкнато беше огромното значение, което практиката на ЕСПЧ е оказала върху националното ни законодателство и тласъка, който решенията на Съда са дали за провеждането на редица, съществени за гражданите на България, реформи.
Йорданова изрази надежда, че влизането в сила на Протокол 15 ще укрепи принципа на субсидиарността и концепцията за свободата на преценка на държавите членки и посочи, че това ще въздейства на националните съдилища да прилагат стандартите на Конвенцията по най-ефективен и справедлив начин.


Представителите на Съда окуражиха плановете на министерството за реформи и подчертаха, че прякото прилагане на Конвенцията трябва да бъде приветствано. Обсъдени бяха въпроси от взаимен интерес, като новите стратегии за разглеждане на жалбите и съкратените решения на Съда - процедура, която е все още в тестов период.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3535 |10.05.2022 Надежда Йорданова: Сезирането на КС от главния прокурор срещу закриването на спецсъда, е спиране на реформата . 0| 3029 |09.05.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Надежда 1“ . 0| 3646 |05.05.2022 Надежда Сайфутдинова - рускинята, зашила устата си в знак на протест срещу войната . 0| 3089 |04.05.2022 Надежда Джелепова ще е съдия-докладчик по делото на КС за спецсъда и спецпрокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads