Реклама / Ads
0| 3176 |09.03.2022 НОВИНИ

Надежда Нейнски: България трябва да се освободи от примката на Русия в енергетиката

.
Парите, които се наливат в енергетиката на Русия в момента, влизат директно във войната. Русия е ресурсна държава и тя има две ключови неща - армията и енергетиката. Дали позицията на България е правилна? От морална гледна точка - вероятно не. България може да се включи в поетапното ограничаване на доставките. Знам, че се търсят доставки от Азербайджан. За съжаление интерконекторът с Гърция се забави много и се вижда колко безобразно е това в момента. Трябва да се търсят възможности в най-скоро време България да се освободи от примката на Русия в енергетиката.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия Надежда Нейнски, дипломат и бивш външен министър. 


Повод за думите й е позицията на България, която е настояла пред Европа за изключение, що се отнася до налагането на санкции върху руски газ и петрол. Правителството е категорично, бе това би било пагубно за икономиката на страната, а позицията бе подкрепена и от президента Румен Радев. На този фон стана ясно, че Европа ще изчака с налагането на подобни санкции. Те обаче вече са факт за САЩ и Великобритания. 


"Европа е много зависима от руската газ, но не е невъзможно да я компенсират с алтернативни източници. Коментира се, че и правителства, и хора, са готови да направят жертви, за да не допуснат войната да продължава и второ - много си поставят въпроса за това какво се случва след това и дали няма да последват други държави", коментира Нейнски. 


Дипломатът коментира още идеята на Полша да предостави изтребителите си на Украйна. САЩ го определи като неразумно. Според Нейнски решението за това трябва да е колективно в рамките на НАТО. 


"Смисълът на това да бъдем съюзници е да решаваме колективно, защото никоя страна не може да прецени сама всички рискове", посочи още Нейнски. 


Според бившия външен министър Турция има шанс да бъде посредник и да намери изход от кризата. В Анталия предстои среща на външните министри на Русия и Украйна - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба в четвъртък. 


"Турция нарича руската инвазия в Украйна “война”. Руската пропаганда продължава да го отрича. На базата на тази квалификация дава възможност да затвори проливите за военни кораби и тя го направи. Турция предостави на Украйна дронове, които са ефикасни. Подкрепи резолюцията на ООН. Същевременно обаче не подкрепи санкциите на Запада за икономическа изолация, не затвори небето си за самолети. Анкара от една страна смята, че това дава възможност да посредничи, но от друга се накланя малко повече в посока на Русия. Анкара има и отношения с Русия по отношение на енергетиката. Турция е максимално заинтересована войната да приключи. Русия какво смята? Не мога да си представя как изглежда победата за Москва и трябва да се намери изход от ситуацията. Посредничеството на Турция е възможност", посочи Нейнски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4034 |08.03.2022 Георги Кадиев бие камбаната: България има резерви за 3 месеца на петрол и за месец на газ . 0| 3014 |08.03.2022 СК ”Спартак“-Русе са най-добри в България по бойно самбо . 0| 3072 |08.03.2022 Агнеса Руси е одобрена за посланик на РСМ в България . 0| 3033 |08.03.2022 Нинова: България не изнася оръжие за Украйна, тази лъжа е опасна за националната сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads