Реклама / Ads
11| 4211 |09.03.2015 НОВИНИ

Най-добрите министри - с най-критикувани министерства

.
Този кабинет поднася изненада, доколкото най-одобряваните министри са тези, чиито ресори обичайно събират най-много негативи, коментираха от агенция "Екзакта" на базата на данни от национално представително проучване, направено между 24 февруари и 4 март. Шарен парламент и при избори днес, отпада само ББЦ
 
Списъкът на най-одобряваните министри се оглавява от здравния Петър Москов и от строителния Лиляна Павлова - одобрявани съответно от 49% и 48 на сто, на трето място е социалният Ивайло Калфин, чиято работа е одобрявана от 41%, а на четвърто - вицепремиерът Томислав Дончев, с одобрение от 38 на сто. Това са и министрите, чието одобрение е по-високо от неодобрението.

За разлика от Петър Москов, който отскоро е министър, Лиляна Павлова има изграден публичен образ на работещ министър от предишен състав на кабинета на Бойко Борисов.

Данните показват, че работата на Лиляна Павлова по пътните инфраструктурни проекти, както и санирането, са одобрявани и подкрепяни. Тя е и министър №1 в класацията на избирателите на ГЕРБ, според проучването.

Ако настоящото изследване се провеждаше само сред пенсионерите на България, то Ивайло Калфин би заел първата позиция като най-одобряван министър, коментират социолозите.

Очаквано той е одобряван предимно от социално уязвимите обществени прослойки. Усилията на социалния министър не остават незабелязани и от образованите респонденти, както и от жителите на големите градове.

Томислав Дончев пък е политик с трайно добра репутация и в този смисъл данните за одобрението му в настоящото изследване не са изненада, констатират от агенцията.

На следващо място попадат група министри - както стари, така и нови имена, които се намират в така наречената "златната среда" на рейтинговата скала – на транспорта Ивайло Московски, вицепремиера Меглена Кунева, вицепремиера и бъдещия вътрешен Румяна Бъчварова, финансовия Владислав Горанов, на икономиката Божидар Лукарски, на външните работи Даниел Митов, на спорта Красен Кралев, на земеделието Десислава Танева и на правосъдието Христо Иванов.

Все още е рано да се правят изводи за някакви тенденции при рейтингите на министрите, които са сравнително отскоро на политическата сцена, посочват от агенцията и отбелязват, че е факт, че лицата на Министерския съвет не са еднакво разпознаваеми.

Бойко Борисов също увеличава подкрепата за работата си с 4% след парламентарните избори и в вече се радва на доверието на 43% от анкетираните.

91 на сто от избирателите на ГЕРБ подкрепят работата му като премиер на страната, а 73 на сто от избирателите на управляващите одобряват работата на кабинета.

Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 39 на сто от българите, което е с 3% по-малко в сравнение с октомври 2014 г. С 5 на сто повече са и критиците на президента - 48 на сто.

Негативни оценки за държавния глава дават главно избирателите на БСП и на "Атака", докато три четвърти от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на президента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5215 |08.03.2015 Снежен ад! Яз. Ивайловград пред преливане, министри хукнаха натам . 10| 4705 |25.02.2015 Бивши министри си натриха носовете за новия дълг . 7| 4511 |16.02.2015 Бъчварова: Рано е за смяна на министри . 3| 4110 |21.01.2015 Министрите си благодариха един на друг за работата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads