Реклама / Ads
0| 8299 |15.04.2022 НОВИНИ

Най-големият производител на стомана в Украйна: Няма да работим под руска окупация

.
Най-големият производител на стомана в Украйна ”Метинвест” обяви в петък, че предприятията на компанията никога няма да работят под руска окупация и че в момента Украйна е загубила достъп от 30% до 40% от производствения си металургичен капацитет в обсадения град Мариупол, съобщават Ройтерс и БНР.
 

Компанията, контролирана от най-богатия човек в Украйна - Ринат Ахметов, заяви, че Украйна, един от най-големите европейски доставчици на желязна руда, също така е намалил с повече от 50% производството си на желязна руда поради инвазията на Русия, започнала на 24 февруари.


"Метинвест" притежава два огромни стоманодобивни комбината - "Илич" и "Азовстал" - в град Мариупол на Азовско море и поставя двете съоръжения в специален режим на "гореща консервация", за да защити оборудването и да предотврати производствени аварии, когато война започна.

Оттогава градът е опустошен от седмици на обстрел и обсада, а намаляващите украински сили се опитват да устоят, въпреки че са превъзхождани и обкръжени от руските военни части.

 

В изявление пред Ройтерс от компанията "Метинвест" казаха, че обектите са били повредени, но че е невъзможно да се направи равносметка и да се оцени мащабът на щетите, тъй като бойните действия все още продължават.

 

В изявлението се посочва: "Ние вярваме в победата на Украйна и планираме да възобновим производството след края на военните действия. Металургичните предприятия на "Метинвест" никога няма да работят под руска окупация".

Заводите на "Метинвест" в Мариупол представляват повече от една трета от металургичното производство на Украйна, се казва още в съобщението.

 

"Страната е загубила 30-40% от своя металургичен производствен капацитет, тъй като заводите не работят. Нямаме съмнение, че работата им ще бъде възобновена, но за това Мариупол трябва да остане украински“, се казва в съобщението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2821 |04.04.2022 Министър Заков: НАТО е най-големият гарант за териториалната цялост на България . 0| 3561 |31.03.2022 САЩ със санкции към руски производител на технологични чипове . 0| 3544 |23.03.2022 Путин стана най-големият враг на руския народ, смята Фон дер Лайен . 0| 3329 |13.03.2022 НАП извършва проверки и наблюдение над големи производители на олио

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads