Реклама / Ads
11| 7995 |26.02.2024 НОВИНИ

„Най-голямата страна ще се превърне в огромна язва на тялото на Земята“ Мнения за края на войната в самото начало и сега

.
Кремъл
Започна третата година от войната. През пролетта на 2022 г. на мнозина изглеждаше, че всичко скоро ще свърши - и то съвсем различно от планираното от Путин: украинците оказаха яростна съпротива на руските войски и не им позволиха да превземат Киев, западната подкрепа изглеждаше мощна и непоклатима, а руската икономиката не трябваше да оцелее след безпрецедентни санкции. Но въпреки това войната продължава и до днес.
 

 Медуза помоли читателите да кажат какво мислят за края на войната в самото начало - и какво мислят сега.

 

Виктория Бон, Франция

 

Може би споделях тази надежда, че войната ще бъде краткотрайна. Смяташе се, че народът на Русия е на път да се събуди. Или хладилникът ще победи телевизора, или нещо друго, но нещо ще се случи и страната ще се отвърне от диктатора. И тогава или той ще си тръгне, или елитите ще го премахнат, усещайки безпокойство в низшите класи. Последният вариант изглеждаше особено вероятен.

Но сега вече няма надежда. Особено след убийството на Навални и подигравките с майка му. Отново нищо не се е променило и няма да се промени. Същата шепа „ренегати” продължава да протестира, системата ги притиска, а хората мълчат. От Запада отдавна не можем да очакваме нищо.

 

Всичко върви към окончателното „кукавулиране“. Системата е стабилна, няма размирици сред хората, лидерът е стар, но все още бодро лети с бомбардировачи. Те ще смажат опозицията вътре и ще изградят „рай“ в стила на Северна Корея, но с по-голям достъп до материално богатство.

 

Валентина, Талин, Естония

 

От първите дни на войната колко силни духом са украинците е просто невероятно. Цялата първа година си мислех, че ще настъпи преломен момент и всичко ще свърши. Но при този режим какъвто е сега, войната може да продължи с години. Ако нещо не промени Русия отвътре, тогава всичко ще свърши бързо.

 

Войната трябва да завърши с победа на светлината, истината и Украйна. И наистина се надявам Русия да се промени и да бъде щастлива.

 

Борис, Париж, Франция

 

Надявах се, че неговите хора /на Путин/ ще го убият. Изглеждаше очевидно, че не може да има много хора на върха, които са развили същия вид лудост. Изглежда, че всеки ще иска преди всичко да осигури бъдещето си след края на Путин. И като че ли просто не можеше да има масова подкрепа за войната с Украйна сред населението - връзките бяха твърде тесни.

 

Блестящото качество на руската пропаганда беше напълно неочаквано за мен. Този ефект на „тоталитарната секта” стана ясен едва след няколко месеца и то не на всички.

 

Не виждам благоприятен изход от войната за никого, включително за руското ръководство. Има много неблагоприятни варианти.


Това война само на Путин ли е или на всички руснаци? Може би нито едното, нито другото Друга социологическа хипотеза е, че истинската подкрепа за агресията се осигурява от циничен елит, а не от „разглезените“ хора

Федор, Тбилиси, Грузия

 

Когато Киев не падна за три дни, доларът се търгуваше за 200 рубли , хората стояха на опашки пред банкомати, а билетът до Ереван струваше колкото ваканция на Малдивите, изглеждаше, че планът за „денацификация“ ще бъдат отменени и руските танкове да се върнат. Но месеците минаваха, а „почти“ така и не дойде.

 

В тази форма войната може да продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Никой няма шансове за убедителна победа.

 

Русия загуби през първите три дни, когато нещата не вървяха според плана на Кремъл . Украйна изгаря и кърви своите войници и цивилни. Тя се държи, а целият свят се моли тя да има сили да дочака до края. А Русия тлее отвътре - от ужаса, страха, заминаването на най-добрите. Целият свят си мисли, че Русия бомбардира само Украйна, но Русия отдавна бомбардира своята държава.

 

Алекс, Потсдам, Германия

 

В началото беше очевидно, че Украйна ще загуби. Подкрепих я, защото това беше правилното нещо, а не защото се надявах тя да спечели. Тогава се случи чудо - и тя оцеля.

 

Вече не вярвам, че нещо може да се промени към по-добро в Русия. Най-доброто нещо, което трябва да направите сега, е да подкрепите Украйна, а не да оставите Путин да победи, защото това ще укрепи неговия режим и ще донесе още повече страдания на хората - и в Украйна, и в Русия.

 

Войната ще свърши, когато Путин умре. След три-четири години. Руските елити ще се опитат бавно да обърнат всичко и да го върнат назад, така че санкциите да бъдат премахнати от Русия и те да могат да живеят отново както преди: да крадат в Русия и да харчат пари в Европа и САЩ.

 

Алик, Киев, Украйна

 

През първите две седмици имаше илюзии, че тъй като блицкригът се е провалил, примирието е възможно. Превземането на Украйна е основната житейска цел на Путин. Той щеше да използва примирието, за да поправи грешките си и да атакува отново, в това бях сигурен. Затова след провала на преговорите в Истанбул в края на март 2022 г. напълно осъзнах, че тази война ще продължи много години.

 

Войната ще приключи веднага щом икономиката на една от страните, Русия или Украйн,] се срине. Е, никой не е отменил бунта на руската армия - въпреки че това е малко вероятно.

 

Не виждам края. Всяко замразяване на конфликта дава на Руската федерация време да коригира грешките, да прегрупира силите си и да атакува отново, по-успешно. Това е екзистенциален конфликт, в който или Украйна ще бъде унищожена като държава, или с Руската федерация ще се случат някакви катаклизми, при които тя няма да може да води война. Не знам кои точно. Не вярвам в смъртта на Путин, той ще ни надживее.

 

Виктория, Санкт Петербург, Русия

 

Надявах се, че богатите страни ще се застъпят за Украйна, когато стана ясно, че има силата да се противопостави на руската армия. Надявах се помощта да е обемна и продължителна. За съжаление още в началото на 2023 г. стана ясно, че Украйна няма да успее да спечели. Това е безсмислено време, безсмислени смъртни случаи и безсмислено унищожение и от двете страни.

 

Мисля, че през 2025 г. Украйна в най-добрия случай ще бъде принудена да сключи „мир“, дори ако Русия няма значителни успехи на фронта. Въпреки че, ако Путин умре по-рано и ако тронът не бъде завзет от шефа на руския Съвет за сигурност и един от най-влиятелните хора около Путин Николай Патрушев, тогава всичко ще приключи веднага. Най-късно седмица след смъртта на Путин.

 

Това, което Русия успя да превземе, ще остане при нея. Украйна ще бъде принудена завинаги да се откаже от надеждите си да върне Крим и териториите на т. нар. ДНР и ЛНР - мисля, че това ще бъде записано в [мирния] договор. В Русия всичко ще бъде много по-лошо, отколкото е сега, по отношение на свободата и възможността да се защитите от пропагандата. Желязната завеса с пътуване в чужбина само с разрешение на властите е доста вероятна. [В същото време, след края на войната] [международните] компании веднага ще започнат да се връщат в Русия и само най-големите [марки] ще защитят репутацията си и няма да се върнат. Поне официално.

 

 

Юрий, Житомир, Украйна

 

За съжаление очаквах поражението от Украйна. Чаках какво се случи в Буча . Няколко дни по-късно разбрах, че плановете на Путин не са предопределени да се сбъднат. Имаше надежди за санкции и съпротива от руското общество.

 

Войната ще свърши, когато Русия претърпи съкрушителна военна катастрофа. Когато обществото се умори от ковчези от Украйна. Кога ще бъде неизгодно да се води война от икономическа гледна точка.

 

Ще има: изтегляне на окупационните войски, мощни обезщетения на Украйна] от Русия, вековна омраза и изолация на Руската федерация от цивилизования свят. Но, за съжаление, най-вероятно ще има отстъпки от страна на Украйна (болно е дори да си представим какви).

 

Ерика, Израел

 

Веднага имах чувството, че това ще се проточи с години. Не мога да кажа, че имаше сериозни причини за това, но въпреки това.

 

Първо, историята познава много продължителни конфликти, които изчезнаха в напрегнато статукво. Второ, за Путин, нарцистичен диктатор с мокра фантазия да живее вечно в историята, прекратяването на войната е екзистенциален въпрос. Отстъпвайки, изтегляйки войските си, той ще убие точно този образ на себе си – перверзен, мегаломан, човеконенавистник, за който вече са дали толкова много жертви. Заради което нищо и никой не съжалява. Невъзможно е да си представим, че такъв човек доброволно би се отказал от своята „изключително ценна идея“.

 

Докато Путин е жив войната няма да свърши. Освен това не изключвам възможността за руска агресия към други гранични държави. Кога ще свърши Путин? Това ще се случи някой ден, всички сме смъртни, но кога е невъзможно да се познае.

 

В идеалния случай войната трябва да приключи с пълното изтегляне на руските войски от суверенната територия на Украйна, мирен договор и репарации. Русия без Путин. Русия с жена президент начело. Възстановяване на правни и демократични институции, икономика и международни отношения.

 

Реалистичен вариант: Русия ще се разпадне поради вътрешна криза и противоречия и ще започне болезненото и активно разпадане на провалилата се империя на Путин. Войските ще бъдат изтеглени, но няма да има с кого и с какво да се плащат репарации. И най-голямата държава в света ще се превърне в огромна язва на тялото на Земята.

 

Най-лошият сценарий: използването на ядрени оръжия от Путин. Началото на „горещата“ трета световна война.

 

Валентин, Киев, Украйна

 

Още от самото начало разбрах, че войната ще продължи дълго. Плюс-минус пет години.

 

Във военен конфликт от такова ниво нещо може да се промени само в случай на реална консолидация на световните лидери срещу Руската федерация. Сега виждам само разпокъсаност на мненията, в която войната може да се проточи още няколко години. Украйна също има много безскрупулни, алчни, безразлични или откровено зли хора, които имат политическо влияние. В такива условия Русия постепенно ще завзема все повече и повече украински територии.

 

Всички войни завършват с преговори. При лошата позиция на украинските власти хората ще избягат или ще откажат да се бият. И Путин използва това за свои лични (не руски) интереси.

 

Но смятам, че Путин вече е загубил в очите на света - ако говорим за желанието му да бъде велик в една велика страна.

 

Анонимен читател, Москва, Русия

 

Мислех, че Путин няма да започне война, защото неговите веднага ще го убият. Сгреших. Мислех, че Путин ще отстъпи или ще се споразумее. Пак сгреших. Бях достатъчно умен, за да не вярвам в пълна „загуба“. Сега смятам, че войната ще приключи през 2025 г. с поражението на Украйна със съучастие на западните „съюзници“ - пълни страхливи и лицемерни импотенти. И ще започне нова война с НАТО.

 

Алишер, Бахчисарай, анексиран Крим

 

Надявах се, че руснаците ще бъдат изгонени от Крим и нашият кримско-татарски народ ще получи свобода – като част от Украйна или като независима държава. За това аз и моите братя бяхме готови да положим много усилия, да помогнем на въоръжените сили на Украйна, да участваме в съпротивата и военните действия. Но след като видях действията на украинското ръководство и военните, разбрах, че най-добрият вариант за нашия народ е спокоен живот на нашата земя. И чий флаг е над него - украински, руски, турски - няма значение. Не можем да пожертваме това, което е останало от кримчани в името на политиката на САЩ.

 

Иван, Барселона, Испания

 

В началото на войнат] казах на моите украински приятели да издържат поне още няколко седмици, защото наивно вярвах, че Русия няма да издържи на абсурда на тази война. Обаждаха ми се бизнесмени и чиновници, които познавах, и в тона им чувах объркване и абсолютно неразбиране как да живея. Имаше чувството, че само ден-два по-късно ще има революция в Кремъл, защото всички правила на играта бяха нарушени. В края на краищата, за корумпираните служители, измамниците и крадците няма нищо по-лошо от загубата на богатството, скрито на Запад - и затова никой няма да посмее да се бие. Оказва се, че ще се реши. Оказа се, че това изобщо не е страшно.

 

Колкото и да е странно, сега съм на същото ниво като преди две години по отношение на очакването на края на войната. Все си мисля, че от тук нататък не може да продължи дълго. Всички са твърде уморени от нея. Мобилизираните и от двете страни са уморени. Семействата им са уморени. Западните елити и обикновените хора са уморени от финансирането на войната. Този вид умора не може да продължи вечно. Или противниците на мира ще намерят в себе си много нови свежи сили, за да продължат [войната], или до края на 2024 г. ще видим достъп до преговори.

 

Едно е ясно: нищо добро няма да се случи за Украйна и Русия в дългосрочен план. Русия ще регистрира териториални придобивки и репресивна система, а Украйна трудно ще се възстанови от тежките последици.

 

Пол, Санкт Петербург, Русия

 

От самото начало не вярвах в твърденията на руските пропагандисти за „[превземането на Киев] за три дни“ и смятах, че това ще отнеме три-четири години. Не исках да вярвам в такава времева рамка, но си мислех така и тези мисли го направиха още по-трудно. Сега аз съм на същото мнение, но съм по-склонен към четири години (т.е. до края на войната през 2026 г.). Въпреки че може да продължи по-дълго.

 

Путин няма да отстъпи, не го интересуват загубите, защото за него човешкият живот е разменна монета за неговите амбиции. А какво по-ценно от амбицията? За тях, руските власти, нищо.

 

Войната ще завърши с хиляди изгубени животи, деца, които са загубили родителите си, психологически проблеми.

 

Искам трибунал над военнопрестъпниците и връщане на Украйна на териториите, които й принадлежаха преди нахлуването. Но по-вероятно е никой да не й върне тези територии и да няма съд. И ако стане, никой няма да отговаря за престъпленията си.

 

Роман, Алания, Турция

 

В началото на войната аз мислех, че санкциите ще подкопаят руската икономика за шест месеца, на фона на инфлацията и изчезването на вносните продукти, ще започнат безредици и ще има недоволство от властите - и двете противници и поддръжници на войната. В резултат на това режимът ще отстъпи или ще рухне напълно.

 

Невъзможно е да се предвиди нещо сега. Толкова пъти за две години казах: това определено не може да се случи - но се случи. Струва ми се, че тази война ще продължи дълго време.

 

Въз основа на историческия опит на страната ни ще дойде нов генерален секретар, векторът ще промени посоката си и придворните лакеи ще хвалят мъдростта на новия владетел и ще проклинат предишния. Народът няма да се бунтува.

 

MEDUZA, превод Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2523 |26.02.2024 Игрите на The Better Platform дебютират на сайта на WINBET . 5| 3175 |26.02.2024 Професионални организации искат оставката на министъра на туризма . 1| 6311 |26.02.2024 Проф. Евгений Дайнов: Сегашната конфигурация на управление може да изкара дълго време . 0| 2665 |26.02.2024 Владимир Чуков: Русия има същата тактика като Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads