Реклама / Ads
7| 2789 |13.05.2023 НОВИНИ

Най-голямата унгарска банка е в списъка на санкционираните, работела с Русия

.
Унгария заплаши да блокира новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия заради включването на най-голямата унгарска банка в списъка 13 май 2023 06:57 Източник: БГНЕС
Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто заплаши да блокира новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, като осъди включването на най-голямата унгарска банка ОТП в списъка, предаде ДПА.
 

Докато ОТП е в списъка на Украйна с поддръжниците на войната на Русия срещу Киев, унгарското правителство няма да преговаря по новия пакет от санкции, заяви Сиярто на срещата на външните министри на ЕС в Швеция.

 

Скандално е, че Украйна е включила банката в списъка, тъй като тя не е нарушила никакви закони, заяви унгарският външен министър в Стокхолм.

 

Европейската комисия представи предложенията за 11-ия пакет от санкции срещу Русия на страните членки на ЕС миналия петък. Те са насочени главно към предотвратяване заобикалянето на мерките от страна на вече санкционираните страни, припомня БТА.

 

Предложенията обаче включват и допълнителни търговски ограничения, които могат потенциално да засегнат и унгарски компании.

 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел отказа да коментира забележките на Сиярто след срещата на външните министри. Той каза, че министрите не са чули унгарския министър да прави тези забележки.

 

Според Борел обаче не е тайна, че Унгария не вярва в ефикасността на европейските санкции срещу Русия.

 

В началото на май украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията (НАПК) включи унгарската банка ОТП в своя списък на спонсори на войната, като я обвини, че подкрепя тероризма.

 

Унгарската ОТП е една от водещите банки на руския пазар за финансови услуги, дори след началото на войната, според НАПК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2569 |04.05.2023 Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу ученици по време на протест . 2| 3926 |26.04.2023 Великобритания спря най-голямата сделка в историята на гейминг индустрията . 6| 2794 |25.04.2023 ДАНС проверяват прала ли е българска банка пари на руски олигарси . 9| 6318 |24.04.2023 Банков адвокат опроверга Делян Добрев за прането на пари в бг-банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads