Реклама / Ads
0| 3106 |09.08.2022 НОВИНИ

Най-малко 450 вида компоненти в руските крилати ракети и оръжия са внос от Запада

.
Оръжията на руската армия в Украйна, разчитат до голяма степен на западна електроника, на която Русия не успя да произведе алтернатива. В същото време някои вносни компоненти биха могли да бъдат придобити незаконно и тайно изпратени в Русия. Това беше публикувано в доклада „Западната електроника в сърцето на руската военна машина“ от експерти от Кралския обединен институт за отбрана (RUSI), които анализираха компонентите на руско военно оборудване, открито в Украйна.
 

Западни компоненти във веригата за убийства


Експертите на RUSI анализираха компонентите на 27 вида най-съвременна руска военна техника, включително крилати ракети, комуникационни системи и системи за радиоелектронна борба, които руската армия използва за войната в Украйна. За да направят това, те физически изследваха демонтираните оръжия, оставени от руските военни на бойното поле или заловени от украинската страна. В тях експертите са открили най-малко 450 вида вносни компоненти, произведени в САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Швейцария, Холандия, Великобритания и Германия.


Русия няма вътрешна алтернатива на тези компоненти: за да получат разрешение за използване на чуждестранни компоненти във военно оборудване, руските компании трябваше да докажат на руското министерство на отбраната, че няма аналози, произведени в страната.


Без критични западни компоненти Русия не би могла да води войната по начина, по който го направи по време на военния конфликт в Украйна през 2014 г. и продължава сега, както и по време на нахлуването в Сирия през 2015 г. Ето един прост пример: първо руските военни търсят цел за нанасяне на удар с помощта на безпилотния самолет „Орлан-10“, след това предават координатите на тази цел с помощта на радиокомуникационния комплекс „Акведукт“ и след това изстрелват ракета по целта от „Торнадо“. Ракетна система за многократно изстрелване S.


Всички те съдържат най-важните за работата си елементи, произведени в чужбина. Orlan-10 съдържа камера Sony на кардан с американски електродвигател Hextronik, система за управление, базирана на микроконтролер от швейцарската компания STMicroelectronics и оборудвана с двигател от японската компания Saito Seisakusho. Радиокомуникационният комплекс "Акведукт" съдържа повече от дузина компоненти, произведени от западни компании, например микроконтролер от американската компания Analog Devices и цифров сигнален процесор, произведен от американската Texas Instruments. Ракетата 9M549, която се изстрелва от Tornado-S, съдържа критични за навигацията елементи, произведени от американските компании Altera Corporation и Cypress Semiconductor.



Тези примери не са уникални, отбелязват авторите на доклада: други руски оръжия и оборудване също съдържат електроника западно производство, без която не могат да функционират. Това важи и за ракетите, и за радиостанциите за комуникация, и за радиоелектронна борба.


Кои оръжия съдържат критични компоненти западно производство?


Повечето от 450-те уникални чуждестранни компонента, които RUSI откри в руските оръжия, са произведени в САЩ - американски компании представляват 70% от компонентите от изследването. Много от тези компоненти са обикновена микроелектроника, която се използва и в цивилни приложения и следователно е лесна за набавяне.


В някои случаи обаче това са стоки, които са забранени за износ в Русия, особено ако са предназначени за военни цели. Ако някои от тях са произведени в началото на 80-те години, останалите са съвсем скорошни. Например западните компоненти на крилатата ракета "Калибър" бяха произведени през 2018 г. и 2019 г., четири години след като западните страни наложиха санкции на Русия заради инвазията в Украйна през 2014 г.


В редица случаи компоненти, открити в руски оръжия, са били подложени на строг експортен контрол още преди началото на войната през февруари 2022 г. Това се отнася както за компоненти, произведени в САЩ, така и в други страни - Европейския съюз, както и във Великобритания, Япония, Южна Корея и Тайван. Според експертите на RUSI това означава, че компонентите вероятно са били получени незаконно, контрабандно внесени в Русия или измамно прехвърлени на производителите на оръжия от първоначалните купувачи преди инвазията.


.

 

През 2012 г. САЩ обвиниха 11 души в предполагаемо управление на мрежа за контрабанда, която изпраща микроелектроника в Русия „предимно за руски правителствени агенции, включително руските военни и разузнавателни служби“. Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че чрез привидната компания Arc Electronics са закупили продукти от американските компании Texas Instruments и Analog Devices за доставка до Русия. Между 2002 и 2012 г. Arc Electronics достави на руските производители на военно оборудване стоки на стойност 50 милиона долара.


По-късно, месец след руското нахлуване в Украйна, Министерството на финансите на САЩ постави в списъка със санкции повече от 30 души и компании, които биха могли да закупят западни компоненти за военно производство в Русия. Същите тези произведени в Америка компоненти бяха открити от RUSI в руски оръжия, намерени в Украйна по време на войната. Митнически данни потвърждават, че тези компании не са внасяли западни компоненти в Русия директно, а чрез посредници в Хонконг.

 

Авторите на доклада отбелязват, че трети страни често се използват от купувачи, които се стремят да транспортират контролирани стоки по начин, който крие крайния потребител. Например, най-скоро, през юни 2022 г., Министерството на финансите на САЩ санкционира трима души и хонконгската компания EMC Sud Limited, която беше част от тайна мрежа за доставки, свързана с руската ФСБ. Единият от тримата санкционирани, бившият агент на ФСБ Александър Кокорев, според САЩ, е купувал тайно електроника от САЩ, Япония и Европа за нуждите на руския военно-промишлен комплекс.


Друга компания, SP Semiconductors Private Limited, производител на полупроводници от Индия, изпрати интегрални схеми от немската марка Infineon на хонконгската компания King-Pai Technology Co Ltd през юни 2021 г. По-късно същия месец хонконгската King-Pai изпрати подобни описани стоки на няколко руски военно-промишлени компании, като Trade-Component и Radiant, които впоследствие бяха обект на санкции от страна на САЩ. През юни 2022 г. САЩ също добавиха King-Pai Technology към списъка със санкции за оказване на подкрепа на руската отбранителна индустрия.

 

Стоки с двойна употреба


Докато част от западната електроника, открита от RUSI в руски оръжия, подлежи на регламенти за контрол на износа, останалите оръжия съдържат конвенционални компютърни чипове и други компоненти, които се използват и в цивилни стоки. Ограниченията за износ не важат за тях, така че Русия все още може лесно да ги купи.


След нахлуването на Русия в Украйна, САЩ и други страни забраниха износа на високотехнологични продукти за Русия, а технологичните компании обявиха, че ще спрат целия износ за Русия. Въпреки това Ройтерс, заедно с RUSI , установиха , че потокът от компоненти от западна марка към Русия не е спрял: след нахлуването в Украйна хиляди пратки от такива стоки бяха изпратени в Русия.


Много масово произвеждани електронни компоненти все още не подлежат на експортен контрол. Освен това има цяла мрежа от доставчици и продавачи в Източна Азия и други страни, които са готови да доставят такива компоненти на Русия. Руските митнически данни, проучени от Ройтерс, показват, че повече от 15 000 пратки западни електронни компоненти са били доставени в Русия от началото на инвазията до края на май.


„В по-голямата си част това са същите чипове, които намирате в колата си или в микровълновата си печка“, каза за Ройтерс украински военен експерт с достъп до руски оръжия, намерени на бойното поле. Друг експерт, Gean Amaratunga, професор в университета в Кеймбридж, който е прегледал списък на западни компоненти, открити в руски оръжия, казва, че те не са военни продукти сами по себе си, но „всички стандартни интегрални схеми могат да се използват както за граждански, така и за военни цели ." ".


Русия се е научила как да преработва цивилни чипове за военни цели, отбелязва Ройтерс. Например западните производители на оръжия често използват военни чипове, за да ги направят устойчиви на много високи температури. Но тъй като такива чипове подлежат на експортен контрол и се набавят по-трудно, руските оръжейни производители са намерили алтернатива, обясняват украински военни експерти. И така, в руските оръжия беше открит специален тип микросхема: програмируеми логически интегрални схеми (FPGA). „Същността на FPGA е, че те могат да се използват повторно“, каза специалистът по полупроводници Даниел Нени пред Ройтерс.

 

"Можете да си купите пералня, да вземете FPGA и да го инсталирате в ракета. Те могат да бъдат препрограмирани да правят каквото искате.", казва той.

 

"Важные истории"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3693 |28.07.2022 Наталия Киселова: Има два вида юристи - които предупреждават да последствията и които ги оправдават . 0| 2797 |07.07.2022 Най-малко трима загинали при обстрел в центъра на Краматорск . 0| 2857 |03.07.2022 Най-малко три жертви при експлозии в Белгород . 0| 2984 |01.07.2022 Най-малко 18 души са убити при ракетни удари в Одеска област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads