Реклама / Ads
1| 3134 |16.03.2021 НОВИНИ

Най-накрая София пуска е-система за кандидатстване в 1 клас

.
Източник: БГНЕС
След дълги години чакане и в София най-накрая ще заработи електронна система за кандидатстване в 1 клас по подобие на тази за детските градини. Родителите ще могат да я изпитат от 29 март.
 

"Критериите за прием в първи клас остават непроменени. Говорим само за дигитализация на услугата, с която родителите ще могат бързо, лесно и удобно да кандидатсват", заяви зам.-кметът по образование на София Тодор Чобанов.

 

По думите му целият процес ще е електронен - от подаване на заявлението до записването. Служебно ще се проверяват и всички удостоверения и обстоятелства по кандидатстването. Родителите вече няма да подават на хартия редица удостоверения. Тези, които не могат да кандидатстват дигитално, ще могат да подадат документи директно във всички 168 училища в столицата, които ще предложат места за 12 хиляди първолаци тази есен. В момента текат и обучения на служители във въпросните училища, към които родителите ще могат да задават въпросите си за е-кандидатстването.

 

Името на новата система е "Информационна система за обслужване на детските заведения, подготвителни групи и първи клас в училищата", т.е. тя ще надгради съществуващата в момента система за електронно кандидатстване в детските ясли и градини. Старата система ще бъде спряна следващите няколко дни, а новата ще заработи от 29 март, като дотогава ще се работи с родители за изчистване на несъвършенствата.

 

Зам.-кметът Чобанов посочи и индикативните срокове за кампанията за 1 клас за учебната 2021/22 г., които преди това трябва да бъдат утвърдени от кмета. До 19 април ще бъдат обявени свободните места в 168-те учебни заведения в столицата, предлагащи прием в първи клас. От 19 април до 28 май кандидатите ще могат да се регистрират, на 28 май приключва актуализацията на профилите, а резултатите от първото класиране следва да се обявяват на 4 юни. След това започват следващите класирания, които ще продължат до първия учебен ден, за да може всяко дете да намери своето място.

 

"Местата са повече от децата", увери Чобанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7361 |16.03.2021 Готвят пълен локдаун на София . 13| 3098 |16.03.2021 София прескочи тревожен праг от 600 заразени на 100 хил. души . 0| 3047 |15.03.2021 До 300 лева отпуска Община Русе за облагородяване на междублоковите пространства . 7| 3497 |12.03.2021 Провокация били твърденията на БСП и ДБ за Летище София, смята концесионерът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads