Реклама / Ads
20| 8040 |30.12.2011 НОВИНИ

Найденов: Навлякох си гнева на Дянков, защото исках повече пари за фермерите

.
Мирослав Найденов
Завиждам на Аню Ангелов, че военните нямат право да протестират.
 

Не си позволявам никога да коментирам членове на кабинета, казва в интервю за в. 24 часа министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Това може да прави само и единствено премиерът Бойко Борисов и той го направи. Аз няма какво повече да кажа. Имахме тежка година, пожелавам на всички мои колеги, включително и на министър Дянков, хубаво посрещане на 2012 г. и дано тя да бъде по-успешна за всички.

Протестите на фермери са нещо, което се случва не само в България. В повечето държави от ЕС дори е по-често. Наскоро в Белгия протестираха фермери, дефилираха и по "Шан-з-Елизе", и в Берлин.Емоционално съсловие са, не мога и да им се сърдя. Разликата между мъжа и момчето е в цената на играчките. Техните са скъпи, лъскави и хубави играчки, може пък да са искали да ги покажат. Но дано винаги го правят така, че да не притесняват ежедневието на останалите хора и бизнеса. А дали пак някога ще излязат на стачка? Сигурно, но не искам да гадая кога и защо. Правим всичко възможно в сектора да влиза все повече и повече. Надявам се да го оценят и разумът да вземе връх над емоциите. Разговорите този път, и то за първи път, течаха в много по-широк формат - освен зърнопроизводители имаше животновъди, зеленчукопроизводители, картофопроизводители, пчелари - целия спектър на аграрния сектор. Искаше ми се най-много на мен подпомагането да стане в пълен размер, до последно настоявах и, ако щете, навлякох си гнева на финансовия министър за това, но направих всичко, за да защитя сектора.

За мен е важното, че в земеделието като цяло влизат повече пари. Ако го сравним с чувала на Дядо Коледа - миналогодишният беше по-лек, с един-единствен, но голям подарък. А сега чувалът е по-тежък, с доста повече подаръци, макар и по-дребни. Но така ще зарадваме повече хора. На шега ще кажа, че завиждам на Аню Ангелов, че военните нямат право да протестират. Най-шумното съсловие е земеделското. Ако щете, то стана и мода да се протестира. Дори те са ми казвали в откровени разговори - ще покажем нашите трактори, за да видят всички, че ни има. Някои от тях и на самите протести го подкараха на забавление - песни, танци, кюфтета, кебапчета. Защо не стачкуват по време на жътва?


За ракията битката ще бъде много по-тежка, което означава и по-дълга. Но не трябва да се отказваме. Вече имаме прецедента. И трябва да се знае, че не са много защитените указания, не всички държави имат, а някои само по едно. Но ако положим усилия, може и да се поздравим с успех.


2011 г. за земеделието е изключително успешна. Реколтата беше много, много добра, световните цени също. Изключително много средства влязоха като субсидии и грантове по програмата за развитие на селските райони. По данни на Евростат българските земеделци са с най-голям ръст на приходите в целия ЕС. Първи сме по ръст на обработваемата земя.

Факт е, че външнотърговското салдо за 2010 г. е 3 пъти повече от 2009 г., а за първите 9 месеца на 2011 г. е по-голямо, отколкото за цялата 2010 г. И НСИ излезе с данни, че аграрният сектор е единственият с ръст в условията на криза. Всичкото това говори, че годината е успешна за земеделието.

 

Тази година направихме и най-тежката и важна, поне за мен, реформа - създадохме агенцията по безопасност на храните. Благодарение на работата на тези колеги не допуснахме нито един голям хранителен инцидент. А ще припомня за диоксиновата криза в Германия и психозата с ешерихия коли в Европа, спряхме и шапа на турската граница.

Започнахме и горската реформа. За първи път скъсахме тази връзка, която създаваше корупционни практики - обединението на контролната със стопанската дейност.


Преди половин година приехме новия закон за горите и там под натиска на същите тези еколози разписахме доста рестриктивни правила. Те доведоха буквално да блокираме ски туризма. Ще дам пример- разрешихме сервитута за далекопроводи и други съоръжения на енергото, а за ски пистите ги забранихме. А каква е разликата между това дали ще сложиш в гората един стълб на енергото, или един пилон за въже на лифт? Още повече че даваме само сервитут, а земята отдолу си остава държавна. Освен това стотици пъти повече километри писти има в Швейцарските или Австрийските Алпи, а те не са по-големи от България. Да не би да са развалили Алпите, като имат инфраструктура? С тези промени дадохме баланс. И най-важното - аз нямаше да ги внеса, ако нямах становището на Министерството на околната среда и водите. Получих категорична подкрепа от министър Караджова.

2012 г. ще бъде годината на животновъдството, казва още М. Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6260 |06.12.2011 М. Найденов: Всичко е нормално; да не би да има марсианци в София! . 5| 5212 |04.12.2011 Найденов: Зърнопроизводителите не са хуни . 73| 5143 |01.12.2011 М.Найденов: Станишев и БСП докараха протестите в София . 17| 5729 |10.11.2011 Зърнопроизводители гневни на Дянков, искат оставката му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads