Реклама / Ads
29| 6995 |31.08.2012 НОВИНИ

М. Найденов обеща: Цената за кубик дърва няма да надскочи 60 лв.

.
Мирослав Найденов
"Моля, без истерии! Всяко домакинство ще може да си купи кубик дърва за максимум 60 лв.", категоричен бе земеделския министър Мирослав Найденов по време на посещението си в Благоевград на сечище на горското предприятие край с. Обел.
 

 

Найденов покани журналистите в гората, за да видят откъде и как се добива дървесината.

 

"Тъй като не мога да се разпореждам на частните фирми, издадох заповед на държавните горски предприятия за 10% увеличение на добива на дървесина за огрев на населението. Количеството ще задоволи нуждите на всички българи, които тази зима ще се отопляват на печки и камини", подчерта министърът.

 

Според него с тази социална мярка ще се спрат опитите за спекула с високите цени на дървесината. Общините ще се нагърбят с организацията на новата система за снабдяване на хората с дърва.

 

До месец кметовете трябва да изготвят списъци с всички желаещи домакинства, които искат да си купят евтини дърва. Разчетите показали, че кубик добита дървесина от фонд на горските предприятия ще струва между 36 и 40 лв. С транспорта цената нямало как да се повиши над 50-60 лв. Всяко домакинство ще може да добива максимум до 10 кубика.

 

"Така на бабите и дядовците няма да им се налага да дават половината си пенсия за отопление", обясни министърът. Проблем с добива на дървесина в момента е транспортът, тъй като с години в горите не са правени никакви инвестиции. Липсват пътища и затова е необходима високопроходима техника, което оскъпява добива. От министерството вече са се договорили с общините, които са готови да съдействат.

 

Според Найденов новата система за добив на дърва за населението ще позволи на горските предприятия да отворят нови работни места.

"Важното в случая е, че прескачаме посредниците и фирмите, за да не допуснем спекула с цените.


Вероятно от БСП ще ме обвинят, че правя опит да влияя на цените", каза още земеделският министър. Само за тази година за горска инфраструктура и пътища са заделени 40 млн. лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7667 |24.08.2012 PR-ката на М. Найденов Кристина рекламирала и динозаври . 12| 5847 |14.08.2012 Мирослав Найденов: Цените на стоките са полудели . 3| 5764 |01.08.2012 Трайчо Трайков: Цената на дизела трябва да е 2.40 лв. . 7| 5681 |15.07.2012 Московски имал тен по рождение, констатира Д. Найденова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads