Реклама / Ads
0| 2692 |09.11.2022 НОВИНИ

НС намалява глобите за обида и клевета

.
Източник: БГНЕС
На първо четене мнозинството в парламента намали глобите за обида и клевета и разшири кръга на престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди. Промените в Наказателния кодекс срещнаха съпротива на "Възраждане".
 

Измененията са разписани в два законопроекта, които са внесени от Министерския съвет. Първият е свързан с престъпленията за обида и клевета. Той е един от тези по Националния план за възстановяване и устойчивост, който трябва да влезе в сила до края на годината. Текстовете не получиха подкрепа от депутатите на "Възраждане" и БСП.

 

Петър Петров от "Възраждане" се противопостави на предвидените промени в разпоредбите за престъпленията обида и клевета. Според него ще се даде възможност

"на всеки един да псува, обижда и нарича корумпирани и полицаи, кметове, народни представители, общо взето всички длъжностни лица. А с това, което правим – да намалим глобите от 3000 на 500 и от 5000 на 1000, още повече ще затвърдим чувството за безнаказаност у всеки, включително и представителите на медиите, които евентуално биха искали да ви навредят чрез обиди и чрез клевети", съобщава БНР

 

Служебният правосъден министър Крум Зарков оспори твърдение за липса на наказуемост и уточни: "Всеки ще бъде наказан. Това, което променяме, е, че длъжностните лица няма да имат по-голяма защита от нормалните лица. И тъй като именно защото се наблюдават случаи, които именно с цел превантивна дейност, политици или други власти атакуват журналисти не за да възстановят справедливостта, а за да ги накарат да замълчат."

 

С втория проект за промени в Наказателния кодекс мнозинството реши на първо четене да се разшири кръгът на престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди, като се предлагат по-тежки наказания за отвличане, принуда, следене, оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник, подбуждане към извършване на престъпление и палеж.

 

Промените бяха отхвърлени само от "Възраждане".

От ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявиха по време на дебатите, че двата законопроекта са належащи и закъснели.

За да влязат в сила, промените трябва да бъдат подкрепени и на второ четене.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3556 |02.11.2022 Тревожни данни за намаляване на броя на птиците . 11| 3608 |29.10.2022 ГЕРБ ще внесе законопроект за намаляване цената на бензина с 1 лев . 1| 2732 |24.10.2022 СОС клекна след протестите: Намаляват данъка за такситата . 0| 2532 |19.10.2022 Русия обмисля вариант за намаляване на дипломатическо си представителство на Запад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads