Реклама / Ads
10| 7293 |07.03.2011 НОВИНИ

Напъдени домашни кучета пълнят улиците

.
Броят на бездомните кучета в страната расте въпреки демонстрираните усилия от общините за решаване на проблема. Милиони левове вече са вложени в кастрация, обезпаразитяване на четириноги и изграждане на приюти, но броят на ухапаните не намалява, а гражданите продължават да сигнализират за агресивни псета.
 

В София за около година скитащите кучета се се увеличили с 1000, а в Пловдив отчитат двоен ръст. Причината е, че заради кризата собственици изхвърлят на улицата домашните си любимци. В Бургас пък имат проблем и с бездомните котки. На 1 февруари изтече срокът, който държавата даде на общините да изградят приюти и в тях да настанят уличните кучета. Това не стана, а сега всеки кмет подлежи на глоба от 1000 лв. за всеки бездомен пес. Санкциите обаче няма да помогнат. А и от земеделското министерство едва ли ще ги наложат, защото кметствата ще фалират. Всички бездомни кучета трябва да спрат да бродят из улиците и да се приберат в приюти. Досегашната практика на общините да бъдат залавяни, кастрирани, обезпаразитявани и връщани на мястото, откъдето са взети, вече би трябвало да бъде прекратена.

“Едва ли ще глобят кметицата Йорданка Фандъкова, тъй като общината е предприела много за решаване на проблема, а има такива, които нищо не правят
”, смята шефът на столичната общинска фирма “Екоравновесие” Петър Петров. Иначе Фандъкова трябва да плати 8,5 млн. лв. глоба за 8500-те (по данни от 2009 г.) скитащи псета в София. След новото преброяване, което вече е в ход, Петров прогнозира, че броят на бездомните кучета ще е около 9500. Т. е. - глобата ще “скочи” на 9,5 млн. лева. Нарастването с около 1000 бр. на скитащите псета той обяснява с кризата, която принудила много собственици да натирят на улицата домашните си любимци. Затова и в приютите често попадат породисти животни. Затворените строежи също допринесли за ръста на популацията както и многото некастрирани компаньони. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5131 |19.02.2011 П. Петров: До март ще знаем колко са бездомните кучета . 9| 5170 |09.02.2011 ВМРО: Все по-сериозен е проблемът с бездомните кучета . 13| 7286 |21.01.2011 Бездомните кучета не били виновни, че хапят . 12| 5633 |29.12.2010 Фандъкова обяви война на трафика и бездомните кучета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads