Реклама / Ads
16| 5106 |02.04.2009 НОВИНИ

Да направиш услуга на Бойко Борисов е по-изгодно, отколкото да служиш на закона

.
Официална позиция на Стефан Гамизов, председател на Гражданска Лига на България за прекратеното дело срещу неформалния лидер на ГЕРБ – Бойко Борисов, водено в СРС
 

Често изразявам мнение в публичното пространство за суспендиране на Конституцията и в частност за поведението на съдебната власт в Република България. Смятам за мой граждански дълг да представя пред обществото някои факти, свързани с този съдебен случай, които вярвам лесно ще онагледят суспендирането на изконното ни конституционно право като граждани на справедливост в съда.

Оповестявайки намерението си да обжалвам решението на съдия Георгиева от 12-ти състав на СРС, бих искал да осведомя обществото за нейната изключителна юридическа изобретателност, когато стане въпрос да се угоди на желанията и да се предпази формално неформалният иначе лидер на ГЕРБ от понасяне на отговорност за действията си пред закона.

Въпросното дело е било прекратено по следния начин:


Адвокат Костадинов, който ме е представлявал, е направил опит да връчи молба за отлагане на делото поради повече от основателна причина, като въпросното действие е било извършено в съдебна зала. Съдия Георгиева е счела за нужно да осведоми адвокат Костадинов, че съдебна зала не е деловодство, независимо че както ми бе обяснено, това е обичайна и законна практика според съдебната процедура. Адвокат Костадинов е бил изпратен в деловодството да чака на благоволението на администрацията да внесе въпросната молба. След като успява да се пребори и получава входящ номер, той се връща в съдебна зала и научава, че делото вече е прекратено поради отсъствие на тъжителя.

Няма да влизам в квалификации относно действията на съдия Георгиева. За мен няма никакво съмнение, че да направиш услуга на Бойко Борисов е много по-стратегическо и изгодно в перспектива действие, отколкото понятията „закон” и „справедливост”. А и разбира се, в традицията на диктатурата в България, с която българското правораздаване очевидно е неспособно да се раздели, законът винаги е на страната на този, който притежава властта или се очаква да я заграби.

Формални причини да откажеш да съдиш справедливо
и според закона винаги ще се намерят. Въпросът е кой има достойнство и интерес към демократична процедура, част от която е справедливото правораздаване и кой всъщност ненавижда тази процедура.

Няма да пропусна възможността да отбележа, че не е трудно след един такъв случай, човек да предвиди какво би представлявало управление, в което доминира човек като Бойко Борисов, който очевидно няма нищо против да се възползва от състоянието на съдебната система в България, когато това му носи лична изгода
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5760 |30.03.2009 Б. Борисов: Станишев и Доган ще гледат под микроскоп мъничкото направено от тях . 33| 4803 |23.03.2009 "Борисов се страхува" vs "Станишев е нагъл" . 21| 5687 |22.03.2009 Станишев и Борисов се закачат предизборно . 56| 5980 |22.03.2009 Яне Янев изпревари Станишев, гони Бойко Борисов по рейтинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads