Реклама / Ads
56| 5980 |22.03.2009 НОВИНИ

Яне Янев изпревари Станишев, гони Бойко Борисов по рейтинг

.
Увеличават се българите с дясно самоопределяне, като най-значим проблем за страната 42% посочват корупцията, а 33,6% безработицата
 

 

Партия, „Ред законност и спроведливост” догони столетницата БСП по влияние в обществото и се нареди след ГЕРБ. Лидерът й пък Яне Янев зае третото място по доверие след Бойко Борисов и Георги Първанов. Това сочат последните резултати от проучване на „Маркет Линкс”, проведено в началото на месец март.

Според проучването, запазва се тенденцията на нарастване на негативните оценки за развитието на страната. Стойностите на индекса, представляващ съотношението между позитивни и негативни, показват разминаването им до стойности, които определят обществената атмосфера като напрегната.
Основните проблеми на страната се запазват през последните шест месеца. Като най-значими се определят: корупцията – 42%, безработицата – 33,6%, престъпността – 22%. Новост в обществената оценка е нарасналото проблематизиране на икономическите проблеми – 11,1%. За първи път в последните месеци, като актуален проблем на държавата, се посочва и финансовата криза – 6,9%.

marketlinks.jpg

В общия негативен контекст на обществените настроения благоприятна остава само оценката за посоката на личното развитие. Като позитивна я определят 41%, а като негативна – 51%. Най-доволни от личното си развитие са най-младите 18-35 годишни. Най-недоволни остават тези над 60 години.

В кръга на най-значимите в личен аспект проблеми са здравното и финансово състояние на българските граждани. Увеличава се делът на хората, за които намирането на нова работа е важен проблем. За първи път се появяват и групи, които изразяват притеснения за запазване на работните си позиции (4,6%) и справяне с лична и семейна кредитна задлъжнялост – 2,7%.

Въпреки проблемите, българите демонстрират умерен оптимизъм. Делът на тези, които очакват подобрение в държавен и индивидуален аспект през следващата една година е по-висок от този, на даващите позитивни оценките за актуалното състояние.

И през март се запазват доминиращите в предишните месеци очаквания следващото правителство да провежда нова и реформаторска управленска политика – 59%, както и да бъде с ясна политическа отговорност – 47% и еднопартийна формула.

На този фон продължава увеличаването на групата българи с дясно самоопределяне – 30%, в сравнение с левите привърженици – 22% и центристките от 15%.

Нагласите към основните политически партии остават на нивата от предишните месеци. Най-позитивни са те към ГЕРБ, споделени от малко повече от половината пълнолетно население – 58%. На второ и трето място, с приблизително изравнени стойности на одобрение, са БСП – 31% и РЗС – 30%, следвани от Атака с 29% позитивно отношение. СДС с 14% и ДСБ с 12%. Възможните бъдещи либерални партньори ДПС и НДСВ печелят за всяка една от тях по около 11% одобрение.

Обществените нагласи по отношение лидерите на управляващите и опозиционни партии остават аналогични на тези за партиите им. И в началото на март одобрението за Бойко Борисов надхвърля декларираните стойности за президента Г. Първанов. Отношението към министър-председателя остава в границите на групата от българските политици с приблизително сходно – над 30% одобрение. С почти същия резултат на трето място излиза Яне Янев, следван от Цветан Цветанов, Волен Сидеров. Активността на лидера на РЗС очевидно прави впечатление на българските избиратели, които го определят като основен опозиционен политик. На първо място в тази роля се определя Бойко Борисов – 43%, на второ Яне Янев 31% и на трето – Волен Сидеров – 19%.

На старта на подписването на коалиционното споразумение между СДС и ДСБ техните лидери запазват одобрение близко до това за лидера на ДПС – Ахмед Доган - от около една десета от всички избиратели.

Декларираната в момента готовност за гласуване на предстоящите избори остава в границите под 50%,, като за изборите за европейски парламент тя се декларира на по-ниски нива – до 41%. Към момента на провеждане на проучването не могат да се прогнозират резултати от евровота, които да са различни от актуалните електорални нагласи. Те могат да се променят единствено заради различната избирателна активност.

Възможните варианти за изборното участие на десните партии наложи регистрирането на потенциален вот в три варианта. Те показват, че първите за сега три позиции на ГЕРБ – 27%, БСП – 16% и Атака – 9% не се влияят от възможните варианти на коалиционната формула в дясно. Дистанцията от 10% между подкрепата за ГЕРБ и БСП на декларативно ниво се запазва. Възможно е тя да намалее при реалното гласуване заради по-високата дисциплинираност и лоялност на избирателите на столетницата.

marketlinks2.jpg

Непосредствено преди подписването на споразумението между СДС и ДСБ, тяхната коалиция е могла да разчита на сумарния вот на всички привърженици на СДС и ДСБ. Спорните моменти между партиите и разясняването им вероятно ще се отразят зле на стойностите за възможната обществена подкрепа.

Електоралните нагласи към ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака са относително стабилни, дори бележат слабо понижаване в сравнение с преди месец. Най-силно нараства влиянието на РЗС. Дори само при наличните резултати, надхвърлянето на изборната бариера от РЗС е осигурено. Наши експерти изчислиха, че при 45% активност на изборите за евродепутати РЗС твърдо получава евродепутатски мандат.

Амбициите и усилената организационна и медийна активност на партиите от Движение “Напред” засега не са достатъчни, за да гарантират парламентарното им бъдеще дори и при ниска избирателна активност.

Общата електорална картина в началото на месец март 2009–та година показва началото на предизборна динамика, която ще се развива в следващите месеци. За това моментното състояние на обществените нагласи не трябва да се тълкува като предизборна прогноза, а като ориентир за развитието на обществените нагласи и електорални процеси.

marketlinks3.jpg

Проучването е национално-представително за пълнолетното население на страната, проведено сред 1215 респонденти по метода на пряко лично интервю в началото на месец март. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5386 |06.03.2009 Бойко Борисов обеща да почисти сметище в столичния квартал Зона Б-5 . 29| 4969 |11.02.2009 Станишев: Пенсиите пак скачат, а на Бойко все някой му е крив . 75| 5361 |05.02.2009 Червени и ДПС бесни на Бойко Борисов, словата му в Чикаго били расистки . 40| 6886 |20.12.2008 Бойко Борисов е политик на 2008 година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads