Реклама / Ads
4| 3714 |07.05.2023 НОВИНИ

Напрежение в близост до България: Руски Су-35 с агресивна реакция спрямо полски самолет

.
Източник: личен архив
Руски изтребител Су-35 e прeхванал над Черно море полски самолет, изпълнявал мисия на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, предаде АФП, като се позова на официално съобщение от Варшава.
 

Инцидентът е станал в петък. Пилотите на полския самолет временно "са загубили контрол", съобщи тази сутрин полската гранична охрана.

 

Снощи Румъния, която първа съобщи за случая, осъди "напълно неприемливото агресивно поведение" на Русия, отбелязва БТА.

 

Според полската гранична охрана руският самолет е влязъл "без какъвто и да било радиоконтакт в зоната за операции, определена от (румънските власти)", и е направил "агресивни и опасни маневри, приближавайки се на три пъти до (нейния) самолет без да спази необходимата дистанция за безопасност". В резултат полският самолет "претърпя сериозна турбуленция" и екипажът, състоящ се от петима длъжностни лица, включително двама пилоти, "загуби контрол над самолета, (който) загуби височина", пише в съобщението.

 

Полската гранична охрана обърна внимание, че руският изтребител е прелетял "точно пред носа на самолета", пресичайки траекторията му на разстояние, оценено на "около 5 метра". След инцидента полският самолет е кацнал безопасно в Румъния.

Според румънските власти невъоръженият полски самолет, "наблюдаващ миграционния риск", е бил на около 60 километра източно от въздушното пространство на страната, в международното въздушно пространство. Той е бил изпратен на мисия в Румъния от 19 април до 17 май като част от операция, организирана от страната и координирана от Фронтекс, с участието още на Испания и Швеция.

 

Инцидентите между военни самолети на Русия и държави от НАТО се увеличиха значително през последните години, още преди началото на войната в Украйна. Такива произшествия често стават над Балтийско море, но също над Черно море и на други места, отбелязва АФП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2573 |02.05.2023 Ескалация на напрежението в ивицата Газа: Палестински бойци изстреляха ракети към Израел . 8| 2925 |01.05.2023 Шефът на КТ ”Подкрепа” Д. Манолов: Има сектори, в които тлее напрежение . 1| 3179 |28.04.2023 Мина избухна в непосредствена близост до Запорожката АЕЦ . 3| 2749 |25.04.2023 Гутериш предупреждава: Напрежението между големите сили е на "исторически връх"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads