Реклама / Ads
3| 2549 |13.04.2023 НОВИНИ

Напрежение между Варшава и Минск

.
Полша настоява все по-усърдно САЩ да разположат войски на територията на страната - пълен разрез с реториката на френския държавник Еманюел Макрон, който призова за независимост от Вашингтон. Полски политици обаче променят курса и заявяват, че това е гаранция за сигурността. Заявените намерения от страна на Полша обаче не останаха незабелязани от Беларус.
 

"Беларус е сериозно обезпокоен от агресивните действия на полските власти", заяви пред медиите прессекретарят на беларуското министерство на външните работи Анатолий Глаз, цитиран от държавната БелТа. 


Наскоро ръководителят на полското правителство Матеуш Моравецки каза след срещата си с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, че Съединените щати са обещали да разположат хиляди войници в Полша в допълнение към тези, които вече се намират на територията на страната. 


"Публично и на всички нива заявяваме, че се опасяваме най-сериозно от агресивните действия на полските власти. Те финансират екстремистите, подготвят някакви милиции срещу беларуското население, провеждат активна милитаризация. Това са очевидни и добре известни факти", посочи Глаз и допълни, че действията на полското МВнР са "фанатични", "лишени от логика и рационалност" и следователно "не винаги предвидими". 

 

"Не виждам алтернатива и тук сме абсолютно на една и съща вълна за изграждане на още по-тесен съюз с американците. Ако страните на запад от Полша разбират това по-малко, това вероятно се дължи на исторически обстоятелства. Вместо изграждане на стратегическа автономия от Съединените щати, предлагам стратегическо партньорство със Съединените щати“, каза полския премиер Матеуш Моравецки на посещение във Вашингтон вчера. 


Коментарът му е именно по адрес на Макрон, който се опита да дистанцира САЩ и Европа във всяка бъдеща конфронтация с Китай за Тайван и призова за укрепване на "стратегическата автономия“ на континента.


Полша е един от най-ревностните американски съюзници на континента. Варшава от години настоява американските войски да бъдат разположени на нейна територия и много от последните й договори за оръжия са обвързани с американски компании. По-рано тази година Варшава сключи сделка на стойност 1,4 милиарда долара за закупуване на втора партида танкове Abrams и също така се съгласи да похарчи 4,6 милиарда долара за модерни изтребители F-35.


Освен това Полша се превърна в един от най-важните съюзници на Украйна и достъпът до нейните пътища, железопътни линии и летища е от решаващо значение за насочването на оръжия, боеприпаси и друга помощ за Украйна.


Това помогна да се измести възприятието на Полша. Варшава се превърна от маргинален член на Западния клуб заради проблемите си с върховенството на правото в ключова страна на НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2937 |13.04.2023 Украйна очаква $115 млрд. дългосрочна помощ от международните партньори . 9| 3354 |13.04.2023 Борисов между “Аз говоря, когато всичко е договорено” и “Има и друг план..." . 4| 2843 |12.04.2023 Екшън в Софийско: Масов бой между две фамилии . 5| 3036 |11.04.2023 Министър Пулев: Международни инвеститори имат интерес към новата икономическа зона ”Доброславци”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads