Реклама / Ads
5| 3037 |11.04.2023 НОВИНИ

Министър Пулев: Международни инвеститори имат интерес към новата икономическа зона ”Доброславци”

.
Служебният министър на иновациите Александър Пулев Източник: БГНЕС
”Вече има сериозен международен инвеститорски интерес към обявената вчера от правителството нова икономическа зона ”Доброславци”, която тепърва ще се изгражда край София”. Това заяви в ”Денят започва” служебният министър на иновациите Александър Пулев.
 

Новата зона ще е на площ колкото 200 футболни игрища и ще е профилирана в автомобилния сегмент.

 

"По линия на Българската агенция за инвестиции, ние буквално всяка седмица се срещаме с приоритетни инвеститори. В момента има много напреднал диалог с 3 приоритетни инвеститора. Неслучайно и трите са се насочили към сегмента автомобилостроне и неслучайно тази зона е с такава насоченост, защото виждаме много силен фокус на международните инвеститори в този сегмент.

 

Тук говорим за инвеститори от Западна Европа, Близкия изток, Азия, микс от инвестиции, които са насочени към България, въпреки политическия риск, въпреки репутационния риск. Тези инвеститори са оценили нашето стратегическо позициониране и този ноу хау и експертиза, които трупаме в сегмента.

 

Българското правителство направи решителна и преломна стъпка към създаването на предпоставки за привличане на голям стратегически инвеститор. Производство в голям размер - над 2 млн. евро вчера, с решение на МС, обособихме първата по рода си държавна икономическа зона "Доброславци".

 

Тук говорим за зона на 290 хектара - 200 футболни игрища. Тук говорим за зона на 15 км то София, близо до работната ръка. Като вид производство сме обособили зоната за чисто производство, която да отговаря на нуждите на хората. Ще инвестираме на базата на най-добрите практики и за инфраструктура. Тук осветление, ток, ВИК и т.н. Ще има сериозни инвестиции в социална инфраструктура - зелени зони, велоалеи", каза Александър Пулев.

 

Той напомни, че автомобилостроенето е един от най-бързо растящите сегменти в българската икономика и вече допринася около 11% от Брутния вътрешен продукт на страната.

 

Новата зона ще е готова от 12 до 24 месеца като първоначалната инвестиция ще бъде около 8 млн. лв, от които 6 млн. ще са за разчистване на имота.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2723 |11.04.2023 Здравният министър на Полша идва на визита в България . 5| 2646 |10.04.2023 Министър Стоянов: Има надценки от порядъка на 70-80% . 5| 3780 |07.04.2023 Министър обяви къде ще можем да пазаруваме най-евтино . 4| 3044 |07.04.2023 Учителският синдикат поиска оставката на министър Демерджиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads