Реклама / Ads
5| 3777 |07.04.2023 НОВИНИ

Министър обяви къде ще можем да пазаруваме най-евтино

.
Никола Стоянов
Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов обясни как хората ще могат да познаят хранителните стоки с най-ниска надценка в търговските вериги. Той показа и как ще изглежда етикетът, с който ще бъдат обозначени тези продукти.
 

“Няма да са на отделен щанд, ще имат специален етикет. Търговците ще бъдат задължени да поддържат наличности”, добави той пред Нова нюз.

 

Законът за таван на надценките включва 17 групи храни, сред които кашкавал, масло, бял хляб и др. “Наясно сме, че слагане на таван на надценките е административна намеса в пазара. Имаме две цели: от всяка продуктова група да има един кашкавал, едно сирене, едно масло, които да са на наистина поносими цени с надценка до 10%”, посочи Никола Стоянов.

 

Той поясни, че в малките бакалии такива евтини стоки няма да има, тъй като ценообразуването се случва по друг начин. Стоянов подчерта, че глобите за неспазване на закона ще са сериозни. Ако търговците не приложат закона на практика, те ще бъдат глобени с 2% от оборота им за предходната година. Санкциите за неподдържане на наличност на тези продукти пък варират между 5 000 и 50 000 лв.

 

Стоянов потвърди новината, че служебното правителство ще внесе бюджет в началото на май. Той уточни, че въвеждането на Данък "Свръхпечалба" не е задължително. "Служебното правителство и към момента спазва стриктна финансова дисциплина. Ограничават се разходи в администрацията. Замразени са заплати в бордове. Всичко се държи под контрол. Застъпваме над събираемоста. Още повече се ангажират всички органи със сивия сектор в България така, че да се направи всичко възможно, за да се увеличат приходите в хазната. 20% е увеличението на събираемоста и то при много висок ръст на износа, което води до по-малко ДДС за страната, но е хубаво, че българските компании печелят пазари. Това ще позволи на правителството да увеличи пенсиите с 12%, както и учителските заплати", обясни министърът на икономиката.

 

"Служебното правителство ще предложи бюджет с дефицит 3% с различни варианти как това да се случи, най-вече в приходната част. Какво ще решат депутатите, е съвсем друг въпрос. Данък “Свръхпечалба” ще е един, но не и първият вариант, за да се достигне планираният бюджетен дефицит. Докато я има тази политическа нестабилност, ще има опасност и за бюджета", посочи още Никола Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3043 |07.04.2023 Учителският синдикат поиска оставката на министър Демерджиев . 4| 3863 |07.04.2023 Борисов, Трифонов, Нинова и Пеевски: ЦИК обяви депутатите от два изборни района . 0| 3456 |06.04.2023 Седем браншови организации настояват за оставката на земеделския зам.-министър Тодор Джиков . 0| 2984 |06.04.2023 Министър Милков: Над 180 000 български граждани са гласували в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads