Реклама / Ads
4| 2843 |07.04.2023 НОВИНИ

Учителският синдикат поиска оставката на министър Демерджиев

.
Заради протокола за бомбени заплахи: Учителският синдикат поиска оставката на Демерджиев Източник: БГНЕС
Синдикатът ”Образование” поиска оставката на министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заради протоколите на МВР за защита при бомбени заплахи.

"Синдикатът "Образование" категорично протестира срещу вменяването от МВР на допълнителни отговорности към педагогически специалисти, които са в разрез с длъжностите характеристики на учителите.

 

Изискването учителите да проверяват за бомби и взривни устройства не кореспондират с техните компетентности и е абсурдно да носят отговорности при вземане на подобни решения", се посочва в позиция от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", отправена от председателя на учителския синдикат д-р Юлиян Петров.

 

"Полицията се държи безкрайно неадекватно и нееднозначно при изпълнение на протоколите за защита от терористична заплаха в различните образователни институции. Вчера при аналогични ситуации в две столични училища, полицаи са вземали различни решения!", се казва в становището.

 

В нея се заявява, че не е допустимо сградите на образователните институции се третират по различен начин в сравнение със сграда на съд, прокуратура или на някоя друга обществена институция.

 

"Настояваме министъра на вътрешните работи да прецизира протокола и да спре със заплахите към учители за евентуални санкции и отговорности. Синдикатът заявява, че българските учители не са антитерористи и не следва да бъдат товарени с отговорности или да бъдат заплашвани за чужди такива!", се казва в позицията.

 

"По повод на съставените вчера актове за прекъсване на учебни занятия вчера, по инициатива на министъра на вътрешните работи, синдикатът настоява категорично да се отменят незабавно тези актове и да се спре да се третира българският учител като "неподготвен" полицай!

 

Ако министър Демерджиев не отмени незабавно съставените актове и не спре с прехвърлянето на отговорности от полицаи към учители, Синдикатът "Образование" ще поиска незабавно оставката на министъра на вътрешните работи", се съобщава в позицията.

 

Демерджиев коментира пред журналисти поисканата му оставка. "Благодаря на стотиците директори, които много ясно разбраха, че това, което направихме, е да отнемем отговорността от директорите, които нямат необходимата професионална подготовка и знания да управляват такъв процес. Няма никакво основание да се смята, че ние сме ги натоварили с допълнителни отговорности", заяви той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2801 |06.04.2023 От новия парламент зависи кога ще си поискаме 724 млн. еврo от Европа по ПВУ . 1| 2700 |06.04.2023 Кръгла маса, организирана от Петър Витанов, събира четирима министри, бизнес, синдикати и младежки организации . 0| 2714 |04.04.2023 Земеделци могат да поискат оценка на щетите на пострадали овощни дървета . 5| 2833 |31.03.2023 Франция и други 45 държави от ОССЕ поискаха специално разследване за руската агресия в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads