Реклама / Ads
3| 3009 |16.02.2024 НОВИНИ

Напрежението в СОС продължава. Тодева: Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение

.
Източник: скрийншот
Областният управител на София Вяра Тодева даде извънреден брифинг в петък, след като от ГЕРБ, БСП и ИТН поискаха нейната оставка.
 

Всеки може да ми иска оставката, но няма нито една причина за това. Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение, независимо от мнозинството, което го е взело, заяви Тодева.

 

"Три месеца имаха време да направят процедурата законосъобразна", каза още тя и уточни, че това не е първото решение, което връща и даде заявка, че областната управа следи всяко решение на местния парламент.

 

"Считам, че Георги Георгиев, който е бил председател на СОС и е юрист, трябва да държи на закона и като такъв трябва да спазва законовите процедури", подчерта Вяра Тодева във връзка с исканията за нейната оставка.

 

Решението на Тодева да върне избора на ръководствата на комисиите в местния парламент е заради съществени пропуски при вземането на решенията. 

 

ФрогНюз припомня, че заседанието, на което бяха избрани ръководствата на комисиите предизвика огромен скандал в местния парламент. Групата на ПП-ДБ-СС напусна малко преди да се гласува окончателно.

 

По закон областният управител няма конкретно правомощия. Упражнява обаче контрол по законосъобразността на актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация.

 

Тодева на практика вижда съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения при избирането на ръководствата на комисиите. Според областната управителка необосновано е свикано “извънредно заседание“, без да е посочена нито една причина за т.нар. “извънредност“. 

 

Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение.





Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС.

 

Областната администрация спазва стриктно закона и ще връща всяко решение на Столичния общински съвет, което е взето в нарушение на процедурата, независимо от формираното мнозинство, посочват от областната управа.

 

След заповедта на Вяра Тодева председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров заяви, че няма да позволи правилата за работа на съвета да бъдат грубо погазвани и се ангажира да проведе срещи с представителите на всички политически партии, на които да се обсъди въпросът с председателстването на комисии.

 

Същевременно от ГЕРБ, БСП и ИТН поискаха нейната оставка.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2485 |16.02.2024 Чака ни слънчев петък в почти цялата страна, в неделя идват облаци и дъжд . 1| 2495 |16.02.2024 Прокуратурата в Стара Загора готви протест срещу връщането на обвинителния акт по делото "Дебора" . 2| 2739 |16.02.2024 Украйна и Близкият изток доминиращи теми на Мюнхенската конференция: Денков и Габриел се срещат с Блинкен . 0| 2626 |15.02.2024 Блинкен: Сделка за заложниците в Газа все още е възможна, но остава да бъдат решени "много трудни" въпроси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads