Реклама / Ads
1| 3171 |17.10.2022 НОВИНИ

Наредихме се на трето място в света по собствени кибератаки

.
хакер Източник: БГНЕС
България е на трето място в света по собствени кибератаки, тоест България се самоатакува. Това заяви в ефира на bTV експертът по киберсигурност Ясен Танев.
 

„Може да се изненадате, но броят на кибератаките от България към света е много по-голям и това, което още ще ви изненадата, е, че ние сме на трето място в света по собствени кибератаки - тоест България се самооатакува“, добави Ясен Танев.


Експертите смятат, че свалянето на сайтовете през почивните дни е по-скоро тест за това каква е реакцията на институциите у нас.

 

"Няма данни за опити за източване на чувствителна информация след хакерската атака срещу 14 сайта на български институции", зави от своя страна говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

 

По думите ѝ продължава да се работи по установяването на точната локация на извършителите на деянието.

 

Според прокуратурата Магнитогорск в Русия е първото място, установено като източник на кибератаката, като впоследствие са локализирани и други точки.

 

„Дали лицето ще бъде предадено на България, това е решение на компетентните органи на друга държава, имаме и възможност за задочна процедура за съдене на лицето, за което сме събрали доказателства, че има съпричастие към престъплението, чрез задочна процедура у нас“, каза Десислава Петрова.

 

„Това е DDos атака, която единствено води до отказ от услуги на сайтовете, за определен период от време, но това е силна червена лампа, която за пореден път трябва да ни предупреди, че имаме сериозни пропуски в киберсигурността“, заяви Цветлин Йовчев, бивш директор на ДАНС.

 

Според Цветлин Йовчев свалянето на държавни сайтове вероятно има и връзка със замесването на България в темата с експлозията над Керченския пролив.

Според бившия министър на отбраната проф. Тодор Тагарев едва ли става дума за атака от страна на Кремъл.

 

„Ние имаме много сериозни пропуски в тази област и съответно нужда от инвестиции на всички институции, които се занимават с проблемите на киберсигурността, но всичко това засега остава в бъдещето“, отбеляза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3236 |15.10.2022 41 са загиналите миньори в Турция, Ердоган отиде на място . 0| 3070 |12.10.2022 България на последно място в ЕС по медийна грамотност . 3| 3777 |11.10.2022 Асен Агов: От 2001 г. тъпчем на едно място. Никой вече не вярва на Борисов и Путин . 2| 5339 |10.10.2022 Ще се бори ли Зарков за мястото на Нинова?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads