Реклама / Ads
27| 5699 |04.04.2021 НОВИНИ

Народът се събуди! Желаещите да гласуват в чужбина са повече от очакваното

.
Източник: Facebook
От сутринта се извиха опашки от желаещи да гласуват и в посолството ни в Лондон. 13-те секции се оказаха „тесни“ за всички, които жераят да упражнят правото си на глас. Най-дълга беше опашката на тези, решили да гласуват в последния момент.
 

.

От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите на базата на четири основни критерия: брой на подадени заявления за гласуване, брой на внесени документи са уседналост по региони, географско разпределение и брой на гласувалите в предишни избор, предаде БГНЕС.

 

Не всички българи останаха доволни, защото на някои ще се наложи да пътуват по-дълго време до одобрените секции, но по принцип те са избрани така, че всички граждани да могат да стигат до тях в рамките на един час.

 

В Оксфорд също се събраха много хора, които искат да упражнят правото си на глас. Ето как изглеждаше ситуацията там към 13 часа:


.

 

Гласуването на Острова трябва да приключи в 22:00 часа българско време.

 

Българите в Испания също показват свая силен дух и воля. Ето я опашката и там:


.

 

Що се отнася до сънародниците ни в Моасак, те могат да гласуват в най-близката секция в Тулуза. Това съобщиха от външно министерство.

"Централната избирателна комисия ни уведоми с писмо за взето решение за затваряне на изборната секция в Моасак, Франция и незапочване на изборния ден след категоричната забрана от страна на местната префектура, огласена късно вчера. 

 

По информация на посолството ни в Париж, най-близката секция, в която сънародниците ни в Моасак биха могли да гласуват, е тази в Тулуза. Тя се намира на адрес: La Chapelle Saint-Michel 18, GrandeRue Saint Michel, 31400 Toulouse.

 

Снощи на председателя на секционната избирателна комисия в Моасак бе връчена забрана от префектурата за провеждане на изборите, обяснена със строгите мерки срещу коронавируса."

 

По информация на дипломатическите и консулските представителства зад граница, всички останали изборни секции в чужбина са отворили или предстои да отворят.

 

С напрежение, хаос и скандали започна изборният ден за българите в Турция. В секцията в истанбулския квартал Авджилар се извиха дълги опашки заради декларациите, които трябва да попълва всеки гласуващ. По план това трябваше да се прави онлайн. В неделя сутринта обаче комисията реши тези, които не са попълнили документа предварително, да го правят на място, но извън секцията. След това на място пристигнаха застъпници и бе свикано ново заседание на комисията. На него бе взето точно обратното решение – декларациите да се попълват вътре в самата секция, съобщи БНР.

 

Това доведе до хаос, забавяне и опашки, а спазването на физическа дистанция стана почти невъзможно заради струпалите се хора. Много от тях заподозряха, че това се прави, за да им се попречи да гласуват.

 

„Над 300-метрови са опашките в Мюнхен, хората чакат над час – час и половина", каза пред БНР Преслава Костова, наблюдател към Института за развитие на публичната среда.

 

"Тук има три секции в Мюнхен и опашките са доста големи, а активността е изключително висока, защото аз съм наблюдател от 8 години вече. Има по 400 човека гласували вече във всяка една от секциите", добави тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3245 |20.03.2021 Работи Електронният регистър за желаещите ваксина . 11| 5430 |17.03.2021 Илиян Василев: Самохвалствата на Борисов - нелеп виц, желаещите да го накажат на изборите рязко нараснаха . 7| 3611 |05.03.2021 Първи проблеми часове след старта на електронната система за желаещите ваксина . 12| 4600 |25.02.2021 Пашинян: Нека народът поиска оставката ми. Нека ме застрелят на площада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads