Реклама / Ads
1| 2499 |02.06.2023 НОВИНИ

НАСА: Все още няма доказателства за съществуването на извънземен живот

.
Източник: БГНЕС
Няма доказателства за неща, които да се считат за продукт на нечовешки интелект или за съществуването на извънземен живот, заявиха от НАСА в сряда.
 

"За да твърдим, че виждаме нещо, което е доказателство за нечовешки интелект, са необходими извънредни доказателства, а ние не сме видели такива", заяви Дейвид Спергел на първата публична среща на НАСА за обсъждане на предстоящия доклад на ВАП.

 

Миналата година НАСА създаде екип, ръководен от астрофизика Дейвид Спърджъл, който да проучи да изследва събития, които не могат да бъдат идентифицирани като самолети или известни природни явления.


По време на публичната среща екипът разгледа опасенията относно съществуването на извънземни форми на живот във връзка с неидентифицираните аномални явления (НАЯ). НАСА заяви, че няма убедителни доказателства, които да свързват НАЯ с извънземен живот.


Те подчертаха, че изучаването на НАЯ е различно от търсенето на извънземен живот.


НАЯ е по-широк термин, който се използва за описание на всеки неидентифициран обект или аномалия, наблюдавани в небето, включително явления, създадени от човека, и природни явления, докато НЛО (неидентифициран летящ обект) се отнася конкретно за обект в небето, който остава неидентифициран и не може да бъде лесно обяснен с конвенционални средства.


Спърджъл председателстваше 4-часовия брифинг за първите констатации от доклада на комисията, който се планира да бъде публикуван през юли. На срещата присъстваха много учени, лектори, както и служители от Министерството на отбраната, Федералната авиационна администрация (FAA) и НАСА.


В изказването си директорът на Службата за разследване на аномалии във всички области към Министерството на отбраната Шон Къркпатрик заяви, че досега са получили повече от 800 доклада за НЛО, като месечно те са от 50 до 100.


Къркпатрик заяви, че смятат много малко от тях за неидентифицирани аномалии.

 

Той сподели снимка, направена наскоро, на която се вижда ярък обект под формата на три точки. Къркпатрик разказа, че тя е направена от самолет P-3, извършващ разузнавателен полет над САЩ, и че пилотите на самолета са казали, че не са могли да уловят обектите.


По-късно Къркпатрик подчертава, че обектите всъщност са били самолети, които са се готвели да кацнат на летище в много по-далечна точка, отколкото са смятали пилотите на P-3.


Те разполагат с обширни средства за наблюдение, но международните ограничения също затрудняват глобалния контрол, уточни той.


Увеличаване на броя на наблюденията на НАЯ в САЩ след случаите с китайските балони


По време на срещата Майк Фрей, технически съветник в Службата за обслужване на въздушното движение на FAA, заяви, че в страната има над 880 000 регистрирани безпилотни летателни апарати и ежедневно се извършват полети с десетки хиляди безпилотни летателни апарати.


Обръщайки внимание, че тези системи представляват значително предизвикателство за процеса на въздушно наблюдение, Фрайи заяви, че се наблюдава увеличаване на броя на докладите за НАЯ, постъпващи във FAA, особено след изстрелването на Starlink на SpaceX.


Фрайи съобщи, че са забелязали значително увеличение на докладите за неидентифицирани обекти, след като през февруари китайски балон е бил засечен и свален във въздушното пространство на САЩ.


Има ли извънземни?


На срещата беше зададен въпросът дали зад откритите обекти стои нечовешки интелект.


Анамария Береа, доцент по информатика и наука за данните в университета "Джордж Мейсън", заяви, че екипът се състои от учени и те ще следят данните.


Отбелязвайки, че задачата им е да създадат пътна карта и рамка за това как могат да продължат да изследват тези аномални изображения, Береа каза: "Извънредните твърдения изискват извънредни доказателства. Въпросът дали сме сами във Вселената вероятно е един от най-големите въпроси, които сме имали в историята на човечеството."


В отговор на същия въпрос, Спърджъл подчерта, че такива необикновени доказателства все още не са наблюдавани от експертите.


Като изрази мнение, че голяма част от работата на НАСА е "търсене на живот под каквато и да е форма" извън Земята, Спърджъл каза: "Търсенето на живот е наистина важна тема. Все още не сме открили живот извън Земята, но го търсим по много различни начини".


От друга страна, НАСА все още не е видяла нечовешки интелект или извънредни доказателства за него.


В отговор на въпроса какво ще прави НАСА, ако има живот извън Земята, американският учен заяви, че това дали действително е възможен живот извън Земята е най-големият въпрос, от който се интересува агенцията, но все още не са открили доказателства за такава ситуация.


Майк Голд, един от ръководителите на Redwire, който направи оценки на срещата, заяви, че е голям проблем, че все още не могат да определят какво търсят.
Голд каза: "Ние не търсим игла в купа сено. Ние търсим аномалии в купа сено. Така че дори не знаем, че търсим игла. Не знам каква е феноменологията, която търсим."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2736 |02.06.2023 Георги Ганев от ПП-ДБ обеща: Няма да се взeмат пари от Сребърния фонд, нито ще се вдигат данъци . 3| 2582 |02.06.2023 ДПС няма да пречат да се състави правителство . 8| 2977 |02.06.2023 Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но на Габриел гласувам такова . 1| 2607 |01.06.2023 Искрен Арабаджиев: Ако направим правителство, то няма да е по любов, а с взаимно контролиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads