Реклама / Ads
0| 4918 |23.02.2011 НОВИНИ

Нашенци: В Либия цари истински хаос

.
Тази нощ в 3.40 часа на летище София кацна самолетът на „България еър“ от Либия. С него се прибраха 110 българи и 6-ма румънци. При късното си пристигане на летище София нашите сънародници споделиха, че в Либия цари истински хаос. Повечето дошли си българи работят от години в Либия като инженери, лекари и строители.
 

Днес по обед в София кацна и правителственият самолет „Еърбъс“. С него пътуваха една българка, 70 хървати, 2 южнокорейци и 10 граждани на Китай.

Излитането на втория самолет за София бе забавено от два неидентифицирани багажа, съобщи рано днес ръководителят на Правителствения отряд 28 капитан Пенчо Пенчев. Така излитането е закъсняло с около 30 минути, за да могат пътниците да проверят куфарите си.

Българите, които се намират далеч от Триполи, не трябва да предприемат дълги преходи през страната, преди ситуацията да се е успокоила. За това призова по bTV външният министър Николай Младенов и препоръча сънародниците ни да се свържат първо с посолството ни в джамахирията.

Той допълни, че се обсъжда възможността да бъде изпратен трети самолет, който да евакуира още български граждани от размирна Либия. По думите му вече е осъществена връзка с всички български общности, които се намират в джамахирията. В източната част на страната пък властта вече е в ръцете на бунтовници. В град Бейда българите се намират в джамия вече втори ден. Там те са събрани с други чужденци, за да бъдат предпазени от мародери, съобщи Младенов. Министърът каза още, че се преговаря с други държави, които евакуират гражданите си, за евентуално придвижване на българите – основно от Бенгази, с кораби. В българското посолство са изпратени и допълнителни представители, които да съдействат за безопасната евакуация.

Късно снощи либийският диктатор Муамар Кадафи заяви, че няма да се оттегли, въпреки бунта в цялата страна срещу управлението му. Той заплаши, че ще потуши протестите. „Няма да напусна тази страна, ще умра тук като мъченик“, заяви Кадафи в предизвикателно обръщение по държавната телевизия.

Британският вестник „Таймс“ съобщи, че има запис на няколко тежко ранени и убити протестиращи в Либия, които доказват, че срещу въстанието се използват тежки оръжия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5411 |23.02.2011 Българите в Либия в района на бунта . 7| 5152 |22.02.2011 Българи изчезнали в Либия . 2| 5057 |22.02.2011 500 българи в Либия; 180 места в самолета . 0| 4505 |21.02.2011 МВнР: По възможност напуснете Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads